De ligging van de vulkaan.
Volledig scherm
De ligging van de vulkaan. © TNO

Uitgedoofde vulkaan ontdekt in Noordzee, op 100 km van Texel

Nederland heeft er een vulkaan bij. Hij ligt in de Noordzee, in een gebied 100 kilometer ten noordwesten van Texel, en werd bij toeval ontdekt door de Geologische Dienst Nederland (GDN). 

De 3 kilometer diep begraven uitgedoofde vulkaan heeft van zijn ontdekkers de naam Mulciber gekregen, naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.

Mulciber is voor zover nu bekend de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied. De andere drie zijn de eveneens dode Zuidwalvulkaan in de Waddenzee, die 50 jaar geleden werd aangeboord, en de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en de Quill op het nabijgelegen eiland Sint Eustatius.

,,Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee”, zegt Michel van der Meulen over de ontdekking van Mulciber. Hij is hoofd kartering van onderzoeksinstituut TNO, waar de Geologische Dienst onderdeel van is.

Vulkanische as 

De vulkaan gaf zijn bestaan prijs bij het analyseren van gegevens binnen een onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee, dat de geologen uitvoerden voor een groep opdrachtgevers. Ze constateerden opvallende afwijkingen in de structuur van de ondergrond en het aardmagnetisch veld ter plekke. 

Daarnaast is er vlakbij de locatie een dik pakket vulkanische as en basalt aangeboord. ,,Deze observaties kunnen tezamen maar op één manier bevredigend verklaard worden: we hebben er een vulkaan bij”, aldus Van der Meulen. De as werd al in 1985 gevonden. Toen dachten onderzoekers dat die lagen afkomstig waren van de 100 kilometer naar het zuidoosten gelegen Zuidwalvulkaan