Volledig scherm
© ANP

Uitgeprocedeerde asielzoekers naar Vondelpark

De groep van ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag na de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam op straat kwam te staan, neemt vanavond zijn intrek in het Vondelpark. Sympathisanten zorgen voor eten en drinken. Het is nog niet bekend of de groep ook van plan is daar te overnachten, meldde een woordvoerder.

Vandaag trokken de uitgeprocedeerden, net als de dagen daarvoor, al demonstrerend door de stad. Ze hielden zich onder meer op voor het pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Stadhouderskade. Later vertrekken ze naar het Vondelpark om daar hun tenten op te slaan.

De nacht van maandag op dinsdag bracht de groep door in een provisorisch tentenkamp in de Pijp. De nacht daarop kregen ze onderdak in krakersbolwerk Vrankrijk. Vanmiddag trokken de uitgeprocedeerden, net als de dagen daarvoor, al demonstrerend door de stad. Ze hielden zich onder meer op voor het pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Stadhouderskade. Later vertrekken ze naar het Vondelpark om daar hun tenten op te slaan.

De nacht van maandag op dinsdag bracht de groep door in een provisorisch tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp. Op last van de politie moesten ze daar gisteren weer weg. De nacht daarop kregen ze onderdak in krakersbolwerk Vrankrijk, maar ook dat was slechts een oplossing voor één nacht. ,,We hebben op dit moment nul opties", aldus de woordvoerder woensdagmiddag.

Demonstreren
De gemeente Amsterdam verbood de groep gisteren om opnieuw tenten in de stad te plaatsen. De asielzoekers mogen wel tot 23.00 uur demonstreren.

Op twee locaties in de stad kunnen de rondzwervende vluchtelingen terecht voor een warme maaltijd, een douche, een slaapplek en een ontbijt (de bed-, bad- en broodvoorziening). In totaal maken 76 uitgeprocedeerde asielzoekers daar momenteel gebruik van. De rest weigert de opvang, omdat ze er alleen tussen 17.00 en 09.00 uur terechtkunnen.