Volledig scherm
Nationale Politie: 'Volgens experts en wetenschappers is het beter om niet twee nieuwe instrumenten tegelijk in te voeren.' © ANP

Uitschuifbare wapenstok in plaats van taser voor agenten

In plaats van een stroomstootwapen en een spijkermat, krijgen politieagenten in 2018 een uitschuifbare wapenstok. Dat hebben de Nationale Politie en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) besloten.

,,Volgens experts en wetenschappers is het beter om niet twee nieuwe instrumenten tegelijk in te voeren. We hebben nu gekozen voor de uitschuifbare wapenstok. Met de stok is al eerder geëxperimenteerd en dat is goed bevallen. Het is ook geen geheim dat we bij de politie voor financiële uitdagingen staan. Er moeten keuzes gemaakt worden. Er is nu voor de stok gekozen'', aldus een woordvoerster van de Nationale Politie naar aanleiding van een bericht bij de NOS.

Problemen korte wapenstok
In april bleek dat het nieuwe politie-uniform dat in 2014 werd ingevoerd, een fout bevatte. Door een fout in het nieuwe politie-uniform struikelden dienders over hun eigen knuppel. Eén agente raakte gewond en sleepte de politietop voor de rechter. Die gaf de agente gelijk en sprak van een 'ondeugdelijk en daardoor gevaarzettend uniform'.

Dreiging
De uitschuifbare stok heeft als voordeel dat die makkelijker te dragen is. Hij is gemaakt van harder materiaal en daarom effectiever in gebruik. Er komt meer dreiging vanuit. ,,Het uitschuiven ervan is vaak al afdoende.''

Het duurt nog even voordat de agenten de stok gaan gebruiken omdat ze eerst een training moeten volgen.