Volledig scherm
© ANP

'Uitspraak van Wilders was bewust'

De omstreden toespraak van Geert Wilders over 'minder Marokkanen' waarvoor de PVV-leider terechtstaat, was goed voorbereid en bewust gepland. Dat stelde de aanklager vrijdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank.

Volledig scherm
© AP

Uit getuigenverklaringen van PVV-leden blijkt volgens de officier van justitie dat de toespraak bewust scherp is neergezet. Vooraf was er nog zorg of het publiek juist zou reageren. Een medewerker heeft het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met minder, minder, minder.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder''. ,,Dan gaan we dat regelen'', reageerde Wilders. Voor deze uitlatingen staat hij terecht.

Slip of the tongue
De uitspraak van Wilders in Loosduinen was volgens direct betrokken getuigen uit PVV kringen ,,een slip of the tongue''. Een andere getuige verklaart volgens de aanklager dat deze uitlating niet vooraf was gepland en dat Wilders na afloop iets zei in de trant van: ,,Kon ik dat zo zeggen?''

Wilders zelf heeft niet willen antwoorden tijdens verhoor van de Rijksrecherche. Hij heeft alleen een schriftelijke verklaring afgegeven.

Volledig scherm
© REUTERS