Uitvaart steeds vaker op kosten gemeenschap
Overledenen worden steeds vaker op kosten van de belastingbetaler begraven. Inmiddels wordt 1 op de 70 begrafenissen betaald door de gemeente. Uitvaartverzekeraars vrezen dat dat aandeel flink gaat oplopen, omdat veel minima geen verzekering meer afsluiten.
Delen per e-mail
De afgelopen vijf jaar is het aantal begrafenissen op kosten van de gemeente met 15 procent gestegen. De kosten voor die uitvaarten komen voor rekening van de gemeenschap. Waar de stijging aan ligt, is niet duidelijk.
Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 150.000 begrafenissen of crematies. Een sobere uitvaart kost al snel enkele duizenden euro’s. Dat betekent dat de gemeenten jaarlijks meer dan zes miljoen euro kwijt zijn aan uitvaartkosten.
Die rekening zal alleen maar verder oplopen vrezen de uitvaartverzekeraars in Nederland. Ze zien de laatste vijf jaar dat vooral mensen met een laag inkomen geen uitvaartverzekering meer afsluiten. Het gaat om een daling van 30 procent. Van de groep die minder dan modaal verdient heeft nu nog 54 procent een uitvaartverzekering. Onder mensen in de hoogste welstandsklassen is dat 79 procent.
6000 euro
Een zorgelijke ontwikkeling volgens de uitvaartbranche. ,,Dat is juist de groep die zo’n polis nodig heeft, omdat de 5000 tot 6000 euro voor een uitvaart voor hen vaak te duur is'', zegt Martin de Jong, directeur Verzekeren bij uitvaartcoöperatie Dela.
,,Als ze geen verzekering hebben, moeten nabestaanden zich in de schulden steken voor de begrafenis of ze worden begraven op kosten van de gemeente, dus van de gemeenschap.’’
De verzekeraars wijten de terugloop in nieuwe verzekeringen aan de invoering van het provisieverbod in 2013. Sinds die tijd moeten mensen advieskosten betalen als ze een nieuwe verzekering afsluiten. Zelfs voor een gesprek met een adviseur om te bekijken of een uitvaartverzekering zinvol is, moet de klant betalen, ook als een verzekering niet nodig is.
,,Zo’n adviesgesprek kost al snel 100 euro. De maandpremie is vaak tussen de vijf en tien euro. Voor minderverdienenden is die 100 euro te veel, die haken af’’, ziet De Jong. De verzekeraars willen daarom dat de klanten de advieskosten gespreid kunnen betalen of via een kleine opslag op de premie.
Met hun pleidooi lopen de uitvaartverzekeraars vooruit op een bijeenkomst in de Tweede Kamer in het najaar. Dan discussiëren de volksvertegenwoordigers met verzekeraars, toezichthouders en maatschappelijke organisaties over de voor- en nadelen van het provisieverbod.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Levensles Als je vriend zegt dat hij ruimte nodig heeft, wat zegt hij dan eigenlijk?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (75) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Ook speciale Nashville-verklaring voor de jeugd: ‘ditmaal willen we misverstanden voorkomen’
De omstreden orthodox-christelijke Nashville-verklaring komt terug in een vereenvoudigde versie. Dat meldt de woordvoerder van de werkgroep. De als anti-homopamflet bestempelde tekst verdween vorige maand in de lade na een karrenvracht aan kritiek van onder meer politici, geloofsgenoten en lhbt-ers. -
100 gele hesjes demonstreren op Media Park Hilversum
Een groep 'gele hesjes' heeft vanmiddag in Hilversum gedemonstreerd bij het gebouw van de NOS. Ongeveer honderd demonstranten liepen van het station naar het Media Park. Ze hadden flyers bij zich met daarop de tekst 'NOS = fake news'. Ook droegen ze Nederlandse vlaggen. -
‘Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink’
Een Haagse rechter ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Een foto toont aan dat de rechter Jan Wolter Wabeke privécontact had met Demmink. Volgens hoogleraar Theo de Roos had de rechter zich daarom uit de zaak moeten terugtrekken. -
Hulp voor bruiden die trouwjurk in vlammen zagen opgaan
Bruiden die na de brand in een bruidsmodezaak in Lelystad zonder jurk zitten, krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Ex-bruiden bieden hun trouwjurken aan en andere winkels willen ze helpen om snel aan een nieuw exemplaar te komen. Voor de getroffen ondernemers is al een werkplek in een atelier aangeboden.
-
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Eerste warmterecord 2019 is een feit
We hebben het eerste warmterecord van 2019 te pakken. Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998. -
Oproep: stap bij lesuitval naar leerplichtambtenaar
Een groep ouders uit Zaandam roept ouders in heel het land op naar de leerplichtambtenaar te stappen als hun kind vanwege lesuitval naar huis wordt gestuurd. Ze hopen zo het kabinet te dwingen het lerarentekort op te lossen.