Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen
Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.
Delen per e-mail
Ook werd nabestaanden vanmorgen verplicht anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Die regel blijft wel in stand. Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, wordt er geen koffie of thee geschonken.
De nieuwe regels stellen nabestaanden soms voor een moeilijke keuze. Dit weekend werd al gemeld dat het schudden van handen of een bemoedigende knuffel tijdens het condoleren van nabestaanden volgens de richtlijnen niet meer was toegestaan.
De uitvaarten die voor vandaag gepland zijn, gaan gewoon door volgens de regels van vorige week, waarbij gesteld werd dat niet meer dan 100 personen aanwezig mochten zijn. Vanaf morgen geldt er een maximum van dertig.
Omdat niet elke familie hetzelfde is en niet elke overledene evenveel eerstegraads nabestaanden heeft, heeft het RIVM vandaag besloten duidelijkere richtlijnen te geven over hoeveel nabestaanden daadwerkelijk diensten fysiek mogen bijwonen. Dit omdat met de oude richtlijnen onder meer kleinkinderen en broers en zussen de diensten niet meer mochten bijwonen. Dat stuitte op veel kritiek.
Keuzes
De nieuwe regels stellen nabestaanden soms voor moeilijke keuzes, zegt Heidi van Haastert van de BGNU, de branchevereniging voor de uitvaartsector. ,,Wij adviseren families daarom creatief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een livestream die iedereen op afstand kan volgen.” Volgens Van Haastert is er wel begrip voor de nieuwe regels, al heerst bij mensen natuurlijk ook het gevoel dat je maar één keer afscheid kan nemen.
De regels rondom het begraven van een persoon die is overleden aan het coronavirus, zijn niet gewijzigd. Bij die uitvaarten geldt ook dat er slechts plek is voor enkele familieleden om de dienst bij te wonen. Ook wordt geadviseerd de overleden persoon met het coronavirus niet nog een kus of knuffel te geven.
,,Voor ons staat de volksgezondheid voorop. We willen het risico op besmetting verlagen, maar we willen ook mensen de mogelijkheid geven hun verlies op hun eigen manier te verwerken.”
Uitvaartondernemers kunnen op de website van de BGNU terecht voor vragen rond uitvaarten die tot 31 maart worden georganiseerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duits bedrijf dat werkt aan coronavaccin laat zich niet overnemen door Trump
De mogelijke overname door de Verenigde Staten van een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een vaccin ontwikkelt tegen het nieuwe coronavirus is van de baan. Dat heeft de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn gisteravond verklaard tegenover de publieke omroep ZDF. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Vrouwen die ergens iets van vinden, kunnen rekenen op digitale kots van sneue rukkertjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
kijk terug334
CDA-lijsttrekker Hoekstra wil WW-uitkering inkorten
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt dat de ‘tijd is gekomen’ om de maximale duur van de werkloosheidsuitkering te verkorten van twee naar één jaar. ,,Het is voor mensen nodig om werk te hebben, want je houdt er ook levensgeluk aan over.’’ -
LOCKDOWN57
Kabinet koerst op verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’
De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare, voor terrassenopening dreigt weinig ruimte te zijn. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.