Volledig scherm
PREMIUM
© Wouter Hoogland

Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten

Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

Quote

We kregen het idee dat de ambassade onze situatie niet helemaal begreep

Wouter Hoogland

Een avontuurlijke en onvergetelijke vakantie, maar wel één met heel veel tegenslagen. Zo kijkt Wouter Hoogland terug op de afgelopen weken die hij in spanning en onzekerheid heeft moeten doorbrengen op het verlaten en ‘spookachtige’ eiland Palawan. De 25-jarige backpacker hobbelde wekenlang tevergeefs heen en weer naar vliegvelden, om vervolgens teleurgesteld en zonder resultaat terug te keren naar het eenvoudige hostel waarin hij en zijn vrienden verbleven.

Telefoontjes met de ambassade en het ministerie, appjes en e-mails met reisorganisaties: het haalde allemaal niets uit. ,,We werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Eigenlijk hebben we niet één keer een fatsoenlijke kans gekregen om überhaupt dit eiland te verlaten. Alle sweeperflights (vluchten om gestrande reizigers op te halen, red.) werden geannuleerd. En we kregen het idee dat de ambassade onze situatie niet helemaal begreep. Zo probeerden ze voor ons een vlucht te regelen van Manilla naar Amsterdam, maar ons probleem was juist dat we Manilla niet konden bereiken doordat we door de lockdown geen kant op konden.”