Volledig scherm
© ANP

Ultrarechtse buurtwacht niet welkom in probleemwijk Ede

Leden van het Identitair Verzet, een soort burgerwacht, hebben donderdag de politie aan de deur gehad met de mededeling dat ze vrijdagavond niet gewenst zijn in de wijk Veldhuizen. Ze wilden daar de ontstane onrust tegengaan. De groep lijkt zich hier weinig van aan trekken, blijkt uit een facebookbericht.

Volledig scherm
Een deel van de uitgebrande auto's
Quote

Het gaat hier om mensen die van buiten komen en in een voor hen onbekende wijk willen gaan patrouille­ren, en daar hebben wij moeite mee

Gemeentewoordvoerder

De ultrarechtse actiegroep wil samen met Edenaren een burgerpatrouille gaan lopen om zo overlast door hangjongeren en het in de brand steken van auto's tegen te gaan. De gemeente Ede ziet dat niet zitten, zegt een woordvoerder.

,,Wij zijn erg voorstander van buurtpatrouilles en bijvoorbeeld whatsappgroepen waarbij buurtbewoners een oogje in het zeil houden in hun eigen wijk. Het gaat hier echter om mensen die van buiten komen en in een voor hen onbekende wijk willen gaan patrouilleren, en daar hebben wij moeite mee", aldus de woordvoerder.

Samenscholingsverbod
Er geldt verder nog steeds een samenscholingsverbod in de wijk, waardoor het niet toegestaan is om met meer dan twee mensen samen te zijn. Dat betekent dat als Identitair Verzet in groepjes van twee door de wijk gaat lopen, de politie daar niets tegen kan doen. ,,Pas als mensen met meer dan twee tegelijk door de wijk lopen of de openbare orde verstoren zal de politie optreden. Bij de eerste overtreding wordt dat nog afgedaan met een waarschuwing, de tweede keer gaat het om een dwangsom." Die dwangsom kan oplopen tot 5.000 euro.

Identitair Verzet schrijft op Facebook dat het zich niet laat tegenhouden door de gemeente: ,,Onze lokale aanhang en Ede Veilig gaan toch een poging wagen. Activisten uit de regio en daarbuiten raden wij af om te gaan. De kans is groot dat iedereen wordt staande gehouden, geïntimideerd en de mededeling meegegeven dat ze dienen te vertrekken."

De groep is onder meer bekend van het bezetten van een moskee in Dordrecht. De actiegroep verzet zich tegen de 'islamisering van Nederland'.

Onrust
Het is al anderhalve week onrustig in de week Veldhuizen. Een groep van 60 à 70 Marokkaans-Nederlandse jongeren steken auto's in brand en dagen politie en andere burgers uit. De onrust begon na de sluiting van winkelcentrum Lindenhorst, waar ook een Marokkaans theehuis was gevestigd. Dat theehuis was populair als ontmoetingsplek voor de jeugd.