Volledig scherm
© ANP

UMC's steunen aangifte tegen tabaksindustrie

Ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) steunt de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. De NFU wil zich bij de aangifte aansluiten en onderzoekt nog hoe dit juridisch mogelijk is, zei een woordvoerster vandaag.

Quote

Wij zien dagelijks de verwoesten­de effecten van roken bij onze patiënten

Ernst Kuipers, voorzitter NFU

,,Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Hoewel de gang naar de strafrechter een zeer ongebruikelijke is, beschouwen wij de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem. Vandaar onze ondersteuning," aldus NFU-voorzitter Ernst Kuipers.

Aangifte

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Vorige week besloot ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich aan te sluiten bij de aangifte

De ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen lieten eerder al weten ook aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Volgens René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AvL, kan het ziekenhuis bijna niet anders dan naar de rechter stappen. ,,Wij zijn gespecialiseerd in de bestrijding van kanker. Ondertussen zijn er bedrijven die bewust de wet omzeilen om mensen verslaafd te maken. Ons werk voelt daarom als dweilen met de kraan open. Dertig procent van de patiënten hier komt binnen als gevolg van roken. Tabak is met grote afstand de grootste veroorzaker van kanker. We móeten dus iets doen'', zei hij eerder tegen deze krant.

Met de aangifte hopen de partijen justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) zei vorige week dat de aangifte wordt bestudeerd.