De glimmende metselbij
Volledig scherm
De glimmende metselbij © Wim Arp

Unicum! Glimmende metselbij voor het eerst gespot in Nederland

In Nederland is voor het eerst een glimmende metselbij (Osmia submicans) gezien. Het insect werd vorig jaar in het voorjaar gespot in de buurt van een bijenhotel in een tuin in Renkum (Gelderland), meldt Nature Today zaterdag. Het totaal aantal bijensoorten in Nederland komt daarmee op 362.

Metselbijen komen tevoorschijn in het vroege voorjaar. De glimmende metselbij, die erg lijkt op de blauwe metselbij, bevindt zich het liefst op droge en warme plekken. De meest nabijgelegen plek waar het insect werd gespot voordat hij in Renkum werd gezien, was in Zuid-Duitsland. De bij komt het meest voor in Midden-Europa en het Middellandse Zeegebied. Het gebeurt geregeld dat er in Nederland nieuwe bijensoorten worden gevonden. Vorig jaar werden twee nieuwe gemeld: de roestige zandbij en de zwartpootwolbij.

De glimmende metselbij, zo schrijft ontdekker Wim Arp op de site van Nature Today, maakt nestjes in holle ruimtes zoals vraatgangen in hout, holle plantenstengels, gaten en voegen in muren en rotswanden, en in bijenhotels. Als bouwmateriaal voor de nestcellen mengen de bijen fijngekauwde bladeren met zandkorrels, maar ze gebruiken ook wel eens leem. Stuifmeel en nectar verzamelen ze voornamelijk van vlinderbloemigen.

Bekijk hier onze meest bekeken video's:

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”