Uniek! Pandababy geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen

VideoReuzenpanda Wu Wen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen is gisteren bevallen van een jong. Moeder en haar jong verblijven in het kraamhol en maken het goed, meldt de Rhenense Dierentuin vanochtend.

De geboorte is een primeur voor Nederland. De Rhenense dierentuin is de enige in ons land met reuzenpanda’s.
‘Ouwehands Dierenpark is blij en trots dat zij op natuurlijke wijze bijdragen aan het in stand houden van deze bedreigde diersoort’.

Marcel Boekhoorn, de eigenaar van Ouwehands Dierenpark, vindt het fantastisch. ,,Ik ben ongelofelijk blij met de geboorte van dit pandajong. Dit is positief nieuws waar iedereen op wachtte. Ik feliciteer het team van pandaverzorgers. Met hun geduld en expertise kon dit jong op natuurlijke wijze verwekt en geboren worden.’

Weeën

Met de geboorte van het jong komt een goed eind aan een onzekere periode die volgde na de paring in januari. Wu Wen verbleef al enige tijd vaker en langer in haar kraamhol. Afgelopen dagen kwam ze er zelfs bijna niet meer uit. Via camerabeelden konden verzorgers haar volgen.

Vrijdagochtend rond een uur of tien trok het gedrag van Wu Wen de aandacht. Ze werd onrustig, maakte geluiden en likte veelvuldig tussen haar poten. De verzorgers durfden het bijna niet uit te spreken, maar alles wees erop dat de weeën waren begonnen. Om half één klonk een eerste voorzichtige kreet: het (eerste) jong was geboren. 

Geslacht blijft nog verrassing

Het geslacht blijft voorlopig nog een verrassing. De dierverzorgers laten moeder Wu Wen en haar jong met rust.  Als het jong over een paar maanden uit het kraamhol komt, kunnen we zien wat het geslacht is. Pas dan krijgt de kleine reuzenpanda een naam.

Wu Wen en haar jong verblijven dus eerst een flinke tijd in het kraamhol. Het jong moet groeien, leren lopen en moeder Wu Wen kunnen volgen. Pas dan betreden zij samen het binnenverblijf. Dierverzorgers houden de ontwikkeling van het jong via camerabeelden goed in de gaten.

Webcambeelden van Wu Wen in het kraamhol met haar jong.
Volledig scherm
Webcambeelden van Wu Wen in het kraamhol met haar jong. © Ouwehands Dierenpark

Zeldzaam

De geboorte van een pandajong is niet iets alledaags: wereldwijd worden er jaarlijks slechts 30 panda’s in gevangenschap geboren. Reuzenpanda’s zijn erg zeldzaam en ook nog niet zo makkelijk in de voortplanting: de vrouwtjes zijn per jaar slechts twee tot drie dagen vruchtbaar.

In Ouwehands Dierenpark is het gelukt de panda’s op een natuurlijke manier met elkaar te laten paren. En ook dát is bijzonder: de meeste pandajongen die in dierentuinen worden geboren, komen ter wereld dankzij kunstmatige inseminatie.

Vervolgens wordt een pandajong, na een draagtijd die tussen de 86 en 160 dagen ligt, geboren als een kwetsbaar, hulpeloos wezentje. Blind, klein, en zonder de kenmerkende zwart-witte vacht. Pas na een dikke maand krijgt het haartjes en gaan de oogjes open. Omdat de dieren zo kwetsbaar zijn, gaat het ook nog wel eens mis met het pandajong.

Bekijk onze video over de pandababy of lees alles over de dieren in ons dossier.