Volledig scherm
Archeologisch onderzoek. © Jeroen Jumelet

Uniek Romeins grafveld gevonden bij Bemmel

Archeologen hebben in een akker bij Bemmel (Gelderland) een voor Nederland uniek Romeins grafveld gevonden. Het veld moet de laatste rustplaats zijn geweest van Romeinse elite, die in de tweede en derde eeuw na Christus in de Betuwe woonde. 

Het blootgelegde grafveld omvat tientallen graven, die compleet bewaard zijn gebleven. Dat is heel bijzonder volgens de archeologen. Ook de kwaliteit van de graven en de grafgiften noemen zij uniek. Het veld heeft mogelijk behoord bij een Romeinse villa, die nog niet is gevonden.

Op de graven zeer bijzondere grafschriften gevonden, terwijl in de graven unieke grafgiften bewaard zijn gebleven. Rijkswaterstaat toont morgen eenmalig een aantal van de zeer kwetsbare vondsten, aldus een woordvoerder vandaag.

Belangrijke legerplaats

Rijkswaterstaat laat in de Betuwe grondonderzoek doen in de aanloop naar het doortrekken van de snelweg A15 van Bemmel naar Zevenaar. Het dichtbij Bemmel gelegen Nijmegen was een belangrijke Romeinse legerplaats. In en bij Bemmel zijn al eerder Romeinse resten gevonden.