Volledig scherm
Archeologisch onderzoek. © Jeroen Jumelet

Uniek Romeins grafveld gevonden bij Bemmel

Archeologen hebben in een akker bij Bemmel (Gelderland) een voor Nederland uniek Romeins grafveld gevonden. Het veld moet de laatste rustplaats zijn geweest van Romeinse elite, die in de tweede en derde eeuw na Christus in de Betuwe woonde. 

Het blootgelegde grafveld omvat tientallen graven, die compleet bewaard zijn gebleven. Dat is heel bijzonder volgens de archeologen. Ook de kwaliteit van de graven en de grafgiften noemen zij uniek. Het veld heeft mogelijk behoord bij een Romeinse villa, die nog niet is gevonden.

Op de graven zeer bijzondere grafschriften gevonden, terwijl in de graven unieke grafgiften bewaard zijn gebleven. Rijkswaterstaat toont morgen eenmalig een aantal van de zeer kwetsbare vondsten, aldus een woordvoerder vandaag.

Belangrijke legerplaats

Rijkswaterstaat laat in de Betuwe grondonderzoek doen in de aanloop naar het doortrekken van de snelweg A15 van Bemmel naar Zevenaar. Het dichtbij Bemmel gelegen Nijmegen was een belangrijke Romeinse legerplaats. In en bij Bemmel zijn al eerder Romeinse resten gevonden.

  1. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.
  2. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.