Volledig scherm
© REUTERS

Unilever zegt nee tegen overname door Amerikaanse Heinz

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz wil fuseren met Unilever, het op een na grootste bedrijf van Nederland. Het Brits-Nederlandse concern heeft het voorstel afgewezen. 

Specialisten verwachten dat de overnamestrijd met het afslaan van het eerste bod niet voorbij is. ,,Een eerste bod wordt eigenlijk altijd afgeslagen”, zegt hoogleraar Corporate Finance Jaap Koelewijn. ,,Er zal nog een beetje heen en weer gestoeid worden, het bod zal omhoog gaan, maar ik verwacht dat het uiteindelijk wel doorgaat. Je ziet ook dat de markten het bod serieus nemen: de aandelenkoersen reageren sterk op het nieuws.”

Het kan de grootste overname ooit worden van een (deels) Nederlands bedrijf. Tot dusver spande de verkoop van ABN AMRO in 2007 de kroon met een prijskaartje van 72 miljard euro. Ook op mondiaal niveau zou een eventuele deal hoge ogen gooien.

Voedingsmerken

Kraft Heinz is vooral geïnteresseerd in de voedingsmerken van Unilever, verwachten analisten. Unilever heeft ook grote takken met verzorgings- en huishoudelijke producten. Die zou de Amerikaanse concurrent waarschijnlijk meteen weer van de hand doen, zegt analist Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen. Met de doorverkoop van merken als Dove, Rexona, Robijn en Omo zou het bedrijf meteen een deel van het enorme overnamebedrag terugverdienen.

De interesse in Unilevers voedingsmerken komt omdat het Brits-Nederlandse bedrijf ver voorloopt op het gebied van duurzaamheid. ,,Gezonde voeding en het milieu zijn voor consumenten steeds belangrijker.’’

Een na grootste van Nederland

Unilever is na Shell het grootste bedrijf van Nederland, met een jaaromzet van ruim 50 miljard. Wereldwijd heeft het bedrijf ruim 168.000 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Unilever is zowel in Amsterdam als in Londen aan de beurs genoteerd.

Qua marktwaarde is Unilever iets meer waard dan Kraft Heinz. Volgens Bloomberg is Unilever 126 miljard waard en Kraft Heinz 106 miljard. Op de beurs is een aandeel Unilever inmiddels ruim 8 procent meer waard. Dat duidt er op dat beleggers denken dat het overname- of fusiespel niet uit is met het afwijzen van het eerste bod.

Van de 170.000 werknemers werken er ongeveer 3200 in Nederland, onder wie de werknemers op het hoofdkantoor in Rotterdam. Verdeeld over de continenten werken er 32.000 in Europa, 42.000 in Amerika en 97.000 in de overige werelddelen. Unilever heeft honderden veelal bekende merken zoals Becel, AXE, Cup a Soup, Dove, Knorr, Rexona en Robijn.  

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41198 stemmen