Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking

Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn studenten 28 mei ook niet verplicht om naar eventuele hoorcolleges of werkgroepen te komen. ,,Wij begrijpen goed dat dit heel vervelend kan zijn voor studenten die wél aanwezig kunnen zijn en ook al geleerd hebben, maar helaas kon het niet anders”, zegt rector Karen Maex van de UvA tegen studentenblad Folia.

Het reguliere onderwijs op de Hogeschool Rotterdam gaat in tegenstelling tot in Amsterdam gewoon door. De tentamens gaan echter níet door en worden verplaatst naar een andere datum. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn ze nog in beraad over wat te doen. ,,Het is toch wel een erg grote staking”, aldus een woordvoerder.

Niet-verplicht

Ook in Utrecht wordt er veel verplaatst. ,,Alle activiteiten met een verplicht karakter worden afgelast of niet-verplicht gemaakt. Dat betekent dat tentamens en matchingsactiviteiten vervallen; verplichte onderwijsactiviteiten gaan alleen door als het zin heeft om ze niet-verplicht te maken”, meldt de UU.

In Tilburg proberen ze studenten zo vroeg mogelijk te waarschuwen, maar gaan de geplande tentamens gewoon door. ,,We hopen dat studenten zich er bewust van zijn, en we beseffen dat het vervelend is, maar de geplande tentamens op 28 mei gaan gewoon door”, vertelt een woordvoerder. Ook op de Vrije Universiteit in Amsterdam gaan de tentamens vooralsnog door. In Eindhoven op de TU en in Groningen op de RUG zijn er weinig problemen; daar staan voor dinsdag geen tentamens gepland. Daarnaast wordt in Groningen vooral gekeken naar stakingen in het regionale vervoer en die zijn voorlopig niet aangekondigd.

Werknemers bij de NS leggen dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat de hele dag staken voor een beter pensioen, meldden de bonden begin deze maand. De NS betreurt de aangekondigde 24-uursstaking op het spoor. ,,Dit zou zeer ingrijpend zijn voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, liet de vervoerder weten.

Den Haag

De staking van de vervoerders valt niet in de tentamenperiode van de studenten van de Haagse Hogeschool. Volgens een woordvoerder van de onderwijsinstelling zullen er wel wat tentamens worden afgenomen. ,,We laten het aan de opleidingen om te bepalen of ze deze willen verplaatsen of niet.”

Bij de Technische Universiteit in Delft verwachten ze ook niet dat de staking veel hinder zal opleveren. ,,Een groot deel van onze studenten woont in de stad en komt met de fiets naar college”, aldus een woordvoerder van de TU. ,,Voor zo ver ik weet zijn er geen tentamens die dag. Studenten die hun college dreigen te missen, kunnen met hun docent een afspraak maken om het te compenseren. Overigens zijn veel van onze lessen zijn ook online te volgen.” De campus van Universiteit Leiden in Den Haag heeft komende dinsdag helemaal geen verplichte activiteiten als tentamens of colleges. ,,Verder houden we iedereen op de hoogte over wijzigingen via ons intranet.”

  1. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.