‘Universiteiten laten geld op de plank liggen’
Universiteiten klagen ten onrechte dat ze te weinig geld hebben. Ze laten te veel geld op de plank liggen, dat uitgegeven zou kunnen worden aan nieuwe collegezalen, kleinere werkgroepen en extra docenten. Het gaat in totaal om bijna 3 miljard euro. Dat stelt regeringspartij D66 vandaag bij het debat over de onderwijsbegroting.
Delen per e-mail
,,Universiteitsbesturen misleiden studenten en hun eigen personeel”, stelt Kamerlid Paul van Meenen. ,,Ze hebben zoveel geld dat nu niet wordt besteed aan beter onderwijs. En dan legt de voorzitter van universiteitenkoepel VSNU in de krant uit dat er nog veel méér geld uit Den Haag bij moet komen.” Van Meenen doelt op het interview met VSNU-voorman Pieter Duisenberg en Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), gisteren in deze krant.
Volgens het D66-Kamerlid kunnen universiteiten zelf met het opgepotte geld veel doen om hoge werkdruk op universiteiten weg te nemen en onderwijs te verbeteren. ,,Duisenberg zou tegen de besturen van al die universiteiten moeten zeggen: geef eerst je geld uit.” Zo blijkt uit berekeningen van Van Meenen dat de Rijksuniversiteit Groningen de reserve tussen 2013 en 2017 zag groeien van 418 naar 574 miljoen euro, een stijging van 156 miljoen euro. Ook de TU Delft heeft een algemene reserve van 355 miljoen euro.
Vrij
Volgens universiteitenkoepel VSNU is de algemene reserve niet vrij te besteden. Het geld is gepland voor toekomstige investeringen en zit voor een groot deel vast in schoolgebouwen en – voor technische universiteiten – in laboratoria. ,,Het noemen van het vermogen als ‘geld op de plank’ is echt een kwalijke misvatting”, zegt een woordvoerder. ,,We geven 99 procent van het geld dat we krijgen, effectief uit. We houden minder dan 1 procent over.” Van Meenen wijst op het verschil tussen eigen vermogen en algemene reserve. ,,Dit geld is a la minute te besteden aan kleinere werkgroepen en lagere werkdruk.”
Studenten die actie gaan voeren om dat de beloftes uit het leenstelsel van beter onderwijs niet zijn waargemaakt, klagen volgens Van Meenen dan ook ‘terecht, maar bij de verkeerde’. ,,Ze moeten niet naar Den Haag komen, maar naar hun eigen universiteiten gaan.” De investeringen die zijn beloofd, komen ook, stelt Van Meenen. Hij wijst er op de 400 miljoen die wordt uitgetrokken voor wetenschappelijk onderzoek, die ook ten goede komt van het onderwijs. ,,Gaten in onderzoeksuitgaven worden nu gedicht met onderwijsgeld.”
Studenten moeten niet naar Den Haag komen, maar naar hun eigen universiteiten gaan
D66 heeft het als zelfverklaarde onderwijspartij momenteel zwaar in de coalitie, nu het hele onderwijs roept om meer geld. Van Meenen, die zelf 33 jaar in het onderwijs werkte, vindt dat zijn partij ‘meer waardering had verdiend’ voor ‘alle investeringen’ die D66 in het regeerakkoord wist te krijgen. ,,Maar het gaat me nu vooral om het draagvlak voor onderwijsinvesteringen.”
Draagvlak
Volgens hem neemt dat draagvlak af, omdat van basisscholen tot universiteiten onduidelijk is waar het geld precies aan wordt uitgegeven. Volgens hem wordt geld dat wél wordt besteed ook vaak verkeerd uitgegeven. ,,Nog niet de helft van het personeel op universiteiten is wetenschappelijk personeel, terwijl meer dan de helft ondersteuning, staf en management is. Er zijn steeds meer opperhoofden, steeds minder indianen.”
De woordvoerder van de VSNU stelt dat universiteiten wel degelijk kampen met geldgebrek, omdat het geld dat zij per student krijgen van het Rijk afneemt. Volgens het ministerie van Onderwijs stijgt het bedrag per student de komende jaren juist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
PREMIUM
Uitvaartondernemers walgen van doodskist bij demonstratie Museumplein: 'Ronduit smakeloos’
Bij de door de politie beëindigde coronademonstratie in Amsterdam hebben diverse demonstranten voor afkeurende reacties gezorgd door met een doodskist op het Museumplein rond te lopen. De betogers wilden daarmee symbolisch afscheid nemen van de volgens hun verloren democratie. Uitvaartondernemers snappen de kracht van het symbool, maar reageren kritisch. ,,Dit is een klap in het gezicht voor alle nabestaanden van de coronaslachtoffers”, reageert een van hen tegen deze site. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
Geen versoepelingen
'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover.
-
PREMIUMcolumn
Armoede maakt weinig los, kinderen wel
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt? -
PREMIUM
Waarom kreeg de koning een uitzondering voor de jacht op het Kroondomein? ‘Dit is handjeklap’
Het kabinet maakte bewust een uitzonderingsregeling voor koning Willem-Alexander waardoor hij Kroondomein Het Loo drie maanden per jaar mag afsluiten en tóch 4,7 miljoen subsidie ontvangt. De Kamer is hier destijds niet over geïnformeerd. Dat blijkt uit onderliggende stukken die afgelopen vrijdag zijn vrijgegeven.