Volledig scherm
© ANP XTRA

Universiteiten publiceren arbeidsmarktkansen online

Universiteiten gaan studiekiezers een handje helpen. Vanaf vandaag is op elke universitaire website per studie een overzicht te vinden met belangrijke cijfers over bijvoorbeeld de kansen op de arbeidsmarkt, het aantal eerstejaars en het aantal contacturen. Iedere universiteit gebruikt hiervoor hetzelfde programma. Dat heeft de vereniging van universiteiten VSNU laten weten.

De keuzehulp 'Studie in Cijfers' werd vandaag officieel gelanceerd op de Universiteit van Amsterdam. De bedoeling is dat studenten makkelijker inzicht krijgen in de opleiding en studies onderling beter kunnen vergelijken.

De VSNU hoopt hiermee de uitval van eerstejaarsstudenten in te perken. Nu gaat 25 procent van de eerstejaars na zijn eerste jaar niet door met de opleiding van zijn keuze en dat is te veel, zegt de vereniging.

'Perfecte tool'
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is blij met de nieuwe studiekeuzehulp. 'Een van de oorzaken dat studenten stoppen met hun opleiding is dat ze van te voren niet goed weten wat de studie precies inhoudt. Goed om te zien dat alle universiteiten nu met 'Studie in Cijfers' de aankomende studenten de perfecte tool bieden die informatie geeft over de inhoud van de studie en over het arbeidsmarktperspectief', aldus de bewindsvrouw.