Volledig scherm
PREMIUM
© PVpictures

Uren koekeloeren naar een herkauwend hert

Natuurfilmer Luc Enting heeft in zijn leven al heel wat gefilmd maar ziet 'Wild' als zijn meesterproef. Maar of iedereen beseft hoeveel moeite er in zo'n film over de Veluwe zit?

Volledig scherm
© PVpictures

In de frisse winterochtend van zaterdag 5 maart 2016 piept Lucs iPhone. Eindelijk. Een van de opzichters met de mededeling waar Luc al zo lang op wachtte. Het is gespot. Het edelhert dat op het punt staat zijn gewei te verliezen. In de buurt van het koepeltentje waar Luc vaker filmt. Het dier met bloed aan de kop is het ene deel van zijn gewei al kwijt, de stang, en de andere helft moet er binnen afzienbare tijd afvallen.

Met een beetje geluk moet het dit keer lukken. Dat ene shot dat Luc nog zo graag in Wild wil hebben: een hert dat 'live' zijn majestueuze kroon afwerpt. Een belangrijke gebeurtenis voor de roedel, dus een belangrijke gebeurtenis voor de film. Zonder gewei is een hert even niks meer, zo kwetsbaar als een kerel in zijn onderbroek. Pas als de stangen aangroeien, is de pikorde in de groep mannen weer hersteld.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.