Volledig scherm
De stichting leert werklozen onder meer de fijne kneepjes van het tarot- en engelenkaarten leggen. © thinkstock

UWV leidt werklozen op tot helderzienden

UpdateHet UWV vergoedt al jarenlang opleidingen tot helderziende. Tientallen werkzoekenden worden op kosten van de belastingbetaler omgeschoold tot 'spiritueel belconsulent' of hypnotiseur. Het gaat om zo'n 1000 euro per persoon.

Dat blijkt uit onderzoek door Reporter Radio. Sinds 2008 hebben tientallen werkloze 50-plussers een opleiding gevolgd bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer. De stichting leert werklozen onder meer de fijne kneepjes van het tarot- en engelenkaarten leggen. Daarmee kan een 'afgestudeerd' helderziende de toekomst voorspellen, beweert Paradidakt.  

Ook gaan cursisten een weekend naar de Ardennen, waar 'reïncarnatiesessies' worden gehouden. Deelnemers leren hoe ze in een glazen bol moeten kijken. 'Je leert professioneel te werken met het lezen van foto's en voorwerpen en je ontwikkelt je mediamieke vermogen,' stelt Paradidakt op haar website.  

Bellijn
De kosten van de opleiding, een kleine 1000 euro per cursus, worden volledig vergoed door het UWV. ,,We moesten heel erg ons best doen om het voor elkaar te krijgen," zegt Marianne van der Wilk van Paradidakt. ,,Maar toen kregen we het vergoed. Dus dat was heel fijn."  

De stichting geeft een baangarantie. Dat wil zeggen dat werklozen aan de slag kunnen bij een bellijn, waar ze 29 cent per minuut verdienen. Via de bellijnen, bekend van televisie, wordt de toekomst van bellers voorspeld. Ook geven helderzienden telefonisch advies over relatieproblemen en financiële zorgen.  

Baangarantie

Volledig scherm
© anp

Volgens het UWV is er niets mis met de opleidingen. ,,Als aan de scholing een baangarantie vastzit, staat de arbeidsmarktrelevantie vast," laat een woordvoerder van de uitkeringsinstantie weten.  

Paradidakt staat geregistreerd als een 'erkend opleidingsinstituut', waardoor vergoeding mogelijk is. Het UWV is niet van plan te stoppen met het aanbieden van de opleidingen. ,,Ik begrijp dat er mensen zijn die hier niks mee hebben en vinden dat onze opleidingen niet vergoed moeten worden," zegt Van der Wilk van Paradidakt. ,,Maar wij kunnen werklozen, die op de reguliere arbeidsmarkt niet zo veel kans meer hebben, een zinvolle invulling geven aan hun bestaan."

Kamervragen
Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP is verbolgen over het nieuws. Hij vraagt minister Asscher van Sociale Zaken de 'glazen-bol-subsidie' te stoppen. Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is verbaasd. ,,Aangemeld voor vragenuurtje. Niet in glazen bol kunnen zien of ik ze mag stellen van Kamervoorzitter'', tweet hij.

Dit artikel is ook verstuurd via WhatsApp. Wil je op WhatsApp ook nieuws ontvangen van AD? Stuur AD AAN naar 06 11568540. (Afmelden kan door AD UIT te sturen).

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.