Volledig scherm
Daniël van der Stoep © ANP

V.d. Stoep (PVV) na alcoholongeval uit Europarlement

UpdateDe Nederlandse politicus Daniel van der Stoep (PVV) verlaat het Europees Parlement. Hij stelt zijn zetel ter beschikking, omdat hij onder invloed van alcohol een aanrijding heeft veroorzaakt. Dat heeft hij vannacht laten weten via Twitter en de website van de PVV-fractie.

Bij het ongeval, dat gisteren plaatsvond, bleef de materiële schade beperkt en vielen geen gewonden, aldus Van der Stoep. Toch heeft hij zich naar eigen zeggen 'gediskwalificeerd als parlementariër'.

PVV-leider Geert Wilders zegt dat hij het incident betreurt. Hij respecteert het besluit van Van der Stoep.

Van der Stoep (30) werd in 2009 verkozen in het Europees Parlement. Daarvoor werkte hij als beleidsmedewerker bij de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Hij hield zich daar vooral bezig met binnenlandse zaken, defensie en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken.

Als mogelijke opvolger van Van der Stoep in de vierkoppige PVV-groep in het Europees Parlement geldt Auke Zijlstra (1964), die zesde stond op de kandidatenlijst van de PVV bij de Europese verkiezingen. Hij was ict-projectmanager en beleidsmedewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken.