Volledig scherm
© Archieffoto

Vader bereidde moord op zijn zoons tot in detail voor

ReconstructieJeroen Denis heeft de moord op zijn zoontjes Ruben (9) en Julian (7) en zijn zelfmoord tot in detail voorbereid. Vanaf het moment dat hij hoorde dat de omgangsregeling met zijn kinderen drastisch versoberd zou worden, zegde Denis afspraken af, veranderde hij zijn testament en kocht hij de spullen die hij later bij de moord op de jongens gebruikte.

Uit een reconstructie van de laatste weken van Denis' leven blijkt dat de moord op Ruben en Julian allesbehalve een opwelling was. Jeroen Denis hoorde op 16 april dat de Raad voor de Kinderbescherming van plan was de kinderen onder toezicht te stellen van Jeugdzorg.

Aanleiding
Aanleiding daarvoor was een gebeurtenis begin dit jaar waarbij Ruben door zijn vader hardhandig onder de douche was gezet tijdens een driftbui. De moeder deed daar aangifte van en de politie liet weten Denis als verdachte van kindermishandeling te willen verhoren.

Twee dagen na het bericht van de Kinderbescherming over de ondertoezichtstelling, kocht Denis bij een bouwmarkt spanbanden, een schop, een hamer, een zaklamp en nog een aantal andere spullen onder het mom de tuin te willen aanpakken.

Voorbereidingen
Volgens onderzoeksleider Henk Bril van de politie was Denis toen al bezig met zijn voorbereidingen voor de dubbele moord. Dat leidt hij ook af uit het afzeggen van afspraken met de Raad voor de Kinderbescherming op 25 april en het beëindigen van zijn telefoonabonnement. Ook maakte hij nog een paar uitstapjes met de twee jongens, die Bril omschrijft als een 'afscheidstour'. Geheel tegen zijn gewoonte in nam hij in die periode contant geld op.

Koeler
Vrienden en familie namen ook een gedragsverandering waar. Denis zou in de bijna 3 weken van zijn voorbereiding duidelijk koeler en afstandelijker zijn geworden.

Denis werd dood gevonden op 7 mei, de dag dat hij een tweede afspraak had met de kinderbescherming. Het duurde daarna nog 2 weken alvorens de jongens in een betonnen verbinding tussen twee sloten in Cothen werden gevonden. De politie heeft nog altijd niet de exacte doodsoorzaak van de jongens kunnen vaststellen. Daarvoor is naar verwachting nog 3 maanden onderzoek nodig.

Ultieme wraak
Alles wijst erop dat Jeroen Denis zijn zoons niet snel wilde laten vinden. ,,Al wil ik daar niet over speculeren,'' zegt onderzoeksleider Bril van de politie. 'Het was wellicht zijn ultieme wraak op zijn ex dat zij nooit meer iets te weten zou komen over het lot van de kinderen.' Juist daarom wil de politie ook per se de doodsoorzaak achterhalen.