Volledig scherm
Reconstructie van het hoofd van het Meisje van Nulde. © ANP

Vader en zusje Meisje van Nulde doen dringend beroep op rechtbank

Live twitterVader Martin Huisman en zijn dochter Rochelle (19) hebben in een brief een dringend beroep gedaan op de rechtbank om spreekrecht te krijgen. De rechter neemt vandaag een besluit over de tbs-verlenging van dader Mike J., die veroordeeld is voor het doden van de Dordtse kleuter Rowena Rikkers. De nabestaanden van het zogenoemde Meisje van Nulde hopen vandaag hun zegje te mogen doen. 

Volledig scherm
Rochelle met haar vader Martin Huisman. © VICTOR VAN BREUKELEN

Het zou volgens advocaat Sébas Diekstra in Nederland de eerste keer zijn dat nabestaanden spreekrecht krijgen op een zitting over de verlenging van tbs. ,,Wij hopen dat wij ons woord mogen doen’’, zegt Huisman. ,,En de kans krijgen ons zegje te doen. Ik verwacht niks. Maar we hopen het wel. We hopen dat de rechter een groot hart heeft.’’

Rowena, die bekend werd als het Meisje van Nulde, werd in 2001 onder de ogen van haar moeder beestachtig mishandeld. Ze werd in een hondenhok opgesloten en na haar dood in een vriezer gestopt en in stukken gezaagd. Haar lichaamsdelen en haar verminkte hoofdje werden later teruggevonden bij onder andere Hoek van Holland en Strand Nulde.

Twaalf jaar en tbs

Volledig scherm
Rochelle en Rowena Rikkers. © ADN Beeldredactie

Mike J. werd veroordeeld tot twaalf jaar en tbs. Vandaag wordt besloten of zijn tbs opnieuw twee jaar wordt verlengd. Het is in Nederland gebruikelijk dat een tbs-behandeling om de twee jaar door de rechter wordt gewogen.

Eerder dit jaar was er al veel ophef in de zaak toen naar buiten kwam dat Mike J. sinds dit jaar op
onbegeleid verlof mag. De nabestaanden waren daarover niet geïnformeerd, hoewel dat in Nederland wel moet. Minister Stef Blok van Justitie bood daarvoor later excuses aan.

,,We hopen dat we onze brief mogen voorlezen’’, zegt Huisman. De vader van Rowena zegt op te komen voor alle mensen die in een soortgelijke situatie zitten. ,,Zodat de nabestaanden beter gehoord worden en de hulp krijgen die nodig is. Ik doe dit uit naam van alle onschuldige vermoorde kinderen.’’

Advocaat Diekstra laat weten dat zijn cliënten maar één keer gehoord willen worden. ,,Tot op de dag van vandaag zijn zij niet gehoord. Niet tijdens het eerste strafproces en ook niet in verband met het verplichte slachtofferonderzoek bij verlofverlening. Daarom begrijp ik ook heel goed dat de nabestaanden zich nu in een ultieme poging tot de rechtbank wenden, ondanks dat zij weten dat de wet op dit moment nog geen ruimte hiervoor biedt. Zij zien geen andere mogelijkheid meer om zich over de zaak uit te kunnen laten.’’

Wennen

Advocaat Niels van Wersch van Mike J. zei deze maand tegen het AD dat hij verwacht dat Mike J. in 2018 buiten de poort van de tbs-kliniek mag gaan wonen via een zogenoemd transmuraal verlof. Dat betekent dat hij naar een woning van de tbs-kliniek gaat, buiten de muren. Daar kan hij zelf naar buiten en naar binnen. Het is een volgende stap om te wennen aan het leven in de maatschappij.

Mike J. ontkent nog steeds de tenlastelegging. Ook zou er een derde partij in het spel zijn geweest bij het versnijden van het lichaampje, houdt hij vol.

Volledig scherm
Mike J. © AP

Verslaggeefster Ingrid de Groot volgt de rechtszaak op de voet: