Volledig scherm
Ambulancepersoneel controleert een scheidsrechter die in het tumult ook werd geraakt. © Fotopersburo Busink

Vader opgepakt voor mishandeling na ruzie om dochter bij voetbaltoernooi

UPDATEEen voetbaltoernooi voor de Zwijndrechtse jeugd in de Develhal is zaterdagmiddag uit de hand gelopen. Een boze vader takelde de organisator (59) van het evenement zo ernstig toe, dat die bewusteloos moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De 46-jarige vader uit Hendrik-Ido-Ambacht is opgepakt door de politie. Hij wordt verdacht van ernstige mishandeling van het slachtoffer, die inmiddels wel weer bij kennis is. Ook zou de Ambachter een 57-jarige vrouw nog een tik hebben uitgedeeld.

Aanvankelijk repten bezoekers over de mishandeling van een scheidsrechter. Dat kwam doordat het slachtoffer vanmiddag door een gebrek aan leidsmannen ook zijn scheidsrechterstenue had aangetrokken. Volgens een  woordvoerder van voetbalvereniging Pelikaan, één van de vijf deelnemende clubs, lag de aanleiding voor de mishandeling echter niet op het veld.

De voorzitter van de Jeugdcommissie Gezamenlijke Zwijndrechtse Voetbalverenigingen (JGZV), die het jaarlijks toernooi organiseert tijdens de kerstperiode, ontdekte een meisje in één van de kleedkamers. Het ging vermoedelijk om de vriendin van één van de spelers.

Omdat het kind niet in de kleedkamer mocht zijn, stuurde hij haar weg. ,,Hij gaf haar de keuze om op de tribune te gaan zitten, maar ze weigerde de kleedkamer te verlaten. Uiteindelijk heeft hij haar buiten gezet.’’

Kort lontje

Het meisje ging naar huis, waarop korte tijd later haar vader de sporthal betrad. De boze man stapte op het slachtoffer af en mepte hem finaal in elkaar. ,,Hij heeft hem letterlijk het ziekenhuis in getrapt’’, zegt de woordvoerder. ,,Duidelijk iemand met een kort lontje.’’

De politie rukte massaal, met zes politiebusjes, uit naar de hal. Agenten wisten de verdachte direct in de boeien te slaan en af te voeren naar het politiebureau.

De toegetakelde voorzitter werd afgevoerd met de ambulance naar het ziekenhuis met nog onbekende verwondingen. 

Mede-organisator en collega Kevin Bijkerk van JGZV noemt het wrang dat het jeugdtoernooi juist nu wordt ontsierd door zo’n heftig incident. ,,We hebben nog nooit zo’n goed toernooi gehad. Voorgaande jaren gebeurde er altijd wel iets op het veld, maar dit jaar helemaal niets.’’

Volgens Bijkerk kreeg zijn collega van de agressieveling niet eens de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. De man mepte er direct op los. De politie zal in het onderzoek nagaan wat zijn dochter hem thuis heeft verteld. 

Volledig scherm
Politie snelde met veel agenten naar de Develhal. © Fotopersburo Busink

,,Maar het meisje had in de kleedkamers niets te zoeken. We geven dat overal aan. Met het oog op diefstal zijn alleen spelers en trainers welkom in de kleedkamers.’’

Het toernooi is direct gestaakt en mensen moesten de hal verlaten. Volgens de woordvoerder is besloten dat het JGVZ-toernooi maandag weer wordt hervat.

Zaterdag speelde de oudere jeugd wedstrijden tegen elkaar. Het ging om confrontaties tussen de elftallen van jongens onder 15 en onder 17 jaar.

Alle betrokken clubs bij het toernooi spreken hun afschuw uit over het voorval. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!