Volledig scherm
© anp

Vader overleden baby Jairo de cel in, moeder vrijgesproken

De vader van baby Jairo uit Arnhem, die in 2010 overleed als gevolg van mishandeling, is vandaag veroordeeld tot 46 maanden celstraf. Het OM beschouwt de 26-jarige Raul O. als degene die de baby schopte, sloeg en stompte. Jairo's moeder Ellen van G. (26), die ook terecht stond, hoeft niet de cel in.

De baby van acht maanden oud werd op 29 augustus 2010 met ernstige ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek het kind niet meer te redden. Na onderzoek bleek dat Jairo behalve twee gebroken beentjes en bloeduitstortingen ook een gescheurde darm had, mogelijk veroorzaakt door stompend geweld.

Volgens het OM is de moeder van Jairo slachtoffer en dader tegelijk: zij verloor haar kind, maar heeft ook niets gedaan om een einde aan de mishandelingen te maken. Zij werd vrijgesproken.

Genoeg bewijs

Quote

Jairo was een actieve baby en hij is een keer gevallen

Vader (26) van Jairo tijdens eerdere zitting

De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is voor de mishandelingen. De vader heeft altijd ontkend dat hij zijn baby heeft mishandeld. Eerder zei hij voor de rechtbank: ,,Jairo was een actieve baby en hij is een keer gevallen. Ik heb mijn kind niet mishandeld, waarom gaan we anders naar de huisarts. Dat doe je toch niet als je je kind mishandelt?''

De rechtbank oordeelt dat de vader zijn zoontje stelselmatig heeft mishandeld, dat uiteindelijk tot zijn dood heeft geleid. Ook wordt de man zwaar aangerekend dat hij de hulpeloze Jairo niet de medische zorg heeft gegeven die de jongen nodig had. De advocaat van de vader heeft aangegeven in hoger beroep te willen.

Twee maanden geleden eiste Justitie nog een onvoorwaardelijke celstraf van 4 jaar tegen de vader en 1 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen de moeder. De advocaten van de ouders gingen voor vrijspraak.

Raadsel

Voor zijn vader was de dood van het kind, dat onder de blauwe plekken en kneuzingen zat, een raadsel. Voor een paar blauwe plekken had hij wel een verklaring. Die deed de officier van justitie echter af als ,,flauwekul''.

De ouders stonden al eerder voor de rechter, maar die verklaarde de zaak toen niet-ontvankelijk wegens slecht werk van het OM. Volgens advocaten van de vrouw hadden agenten tijdens het verhoor in 2010 opmerkingen gemaakt als 'het lijkt erop dat wij meer begaan zijn met dat jongetje dan jij' en 'jij bent zijn moeder, de waarheid begint bij jou'. Het gerechtshof besloot later dat de zaak toch behandeld moest worden.