Vader roofgezin: Mijn kinderen wisten van niets

video,,Ik heb het allemaal in m'n eentje gedaan, mijn gezin wist van niets.” De vader van het Roma-gezin dat afgelopen zomer tijdens een strooptocht door Zeeland talloze auto-inbraken zou hebben gepleegd, probeerde in de rechtszaal alle schuld op zich te nemen. De rechtbank ging er maar voor een klein deel in mee: alleen zijn schoondochter mag de verdere rechtszittingen in vrijheid afwachten.

De familie, afkomstig uit Montenegro, zou verantwoordelijk zijn voor zeker 160 auto-inbraken. Die vonden plaats tussen half juli en half augustus op onbewaakte parkeerplaatsen langs de Zeeuwse en Goereese kust. Daarvóór zou het gezin al in Vlaanderen actief zijn geweest. De achtkoppige familie werd op 16 augustus in een camper opgepakt bij Aagtekerke. In het voertuig lagen tal van gestolen spullen.

Het Openbaar Ministerie zet hoog in en beschuldigt de betrokkenen van ‘lidmaatschap van een criminele organisatie'. De ouders wordt vooral verweten hun (deels minderjarige) kinderen te hebben aangezet tot onder meer diefstal en heling. De vader (43), moeder (41), zoon (19) en schoondochter (20) zaten de afgelopen vier maanden vast en stonden dinsdag voor het eerst voor de rechter. Twee puberdochters worden ook verdacht en zijn bij een pleeggezin ondergebracht. Een 11-jarige jongen en een 1-jarig meisje verbleven ook in de camper.

Vader neemt schuld op zich

Volledig scherm
De camper waarin de familie woonde, werd op 16 augustus bij Aagtekerke aangehouden. © HV Zeeland

De vader nam tijdens de rechtszaak de schuld op zich. Hij gaf aan in zijn eentje gehandeld te hebben, en vroeg om vrijlating van zijn gezinsleden. Dat hij zijn kinderen zou hebben aangezet tot criminele daden, noemde hij ‘een belediging'. Ook de advocaten van de verdachten wezen erop dat er maar weinig bewijs is voor de betrokkenheid van de andere gezinsleden. Bovendien is slechts een handjevol van de 160 vermeende inbraken en diefstallen bewezen, gaven ze aan. De schoondochter viel al helemaal niks te verwijten, meende haar advocaat Rinus Wouters. ,,Ze was in de camper en is familie van de andere verdachten. Meer is er niet. Dat is toch volstrekt onvoldoende om haar langer vast te houden.” Van een ‘criminele organisatie’ is al helemaal geen sprake, vonden ook de andere advocaten. Ook zij vroegen om vrijlating van hun cliënten, omdat de lengte van het voorarrest anders in geen verhouding meer zou staan tot een mogelijke straf.
(Artikel gaat verder na de foto)

De rechtbank ging er een klein beetje in mee. Drie verdachten blijven vast. Volgens de rechters zijn de verdenkingen te ernstig en is er kans op vluchtgevaar. Voor de schoondochter - de moeder van de baby - zijn te weinig aanwijzingen dat ze nauw betrokken was bij de diefstallen, meent de rechtbank. Zij werd vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. De andere drie blijven vastzitten. De rechtszaak gaat eind februari verder.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement