Volledig scherm
Vader Johan van Gogh sprak in 2005 in het openbaar over de moord op zijn zoon. © ANP

Vader Theo van Gogh overleden

Johan van Gogh, de vader van de vermoorde cineast Theo van Gogh, is donderdag overleden. Zijn familie heeft dat zaterdag bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Hij was 96 jaar.

Johan van Gogh en zijn vrouw Anneke deden na de dood van hun zoon harde uitspraken over de achtergrond van de moord. Ze vonden dat de moord voorkomen had kunnen worden als de veiligheidsdienst AIVD zijn werk beter had gedaan. Volgens hen werd hun zoon door Mohammed B. gedood omdat hij uitdrager van het vrije woord was.

De familiestichting, waarvan Johan van Gogh deel uitmaakte, verkocht in 1962 het familiebezit van honderden schilderijen, tekeningen en brieven van Vincent van Gogh aan de staat, op voorwaarde dat de collectie in een museum zou worden ondergebracht. Het Van Gogh Museum in Amsterdam ging in 1973 open.

  1. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
    Brieven met Eus

    Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

    Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.