Volledig scherm
Inzetje: Donnie Rog. © ANP/AD

Vader van doodgereden 13-jarige gaat dader te lijf

Tientallen familieleden van de verongelukte Donnie Rog gingen gisteren in de rechtszaal de man te lijf die de dood van de 13-jarige Hagenaar op zijn geweten heeft. Verdachte Milen Y. moest in de rechtszaal rake klappen incasseren van de woedende familie, die buiten zinnen raakte toen de strafeis werd uitgesproken. 'Als jullie hem niet pakken, dan doen we dat zelf wel'. Dat meldt het AD.

In een broeierige rechtszaal spreekt de officier van justitie haar eis uit tegen de man die de jongen op 9 juli 2012 schepte op de Scheveningse Van Boetzelaerlaan. Ze eist een werkstraf van 240 uur, 4 maanden voorwaardelijke celstraf en 3 jaar rijontzegging. Het is de straf voor een vreselijk ongeluk, waarbij de 13-jarige Donnie Rog het leven liet.

Milen Y. liet hem na de aanrijding zwaargewond achter op het asfalt. Nog diezelfde dag overleed Donnie in het Sophia Kinderziekenhuis. De 21-jarige Bulgaarse automobilist meldde zich die avond op het politiebureau. Nu heeft hij spijt.

Technische onderzoeken geven geen honderd procent zekerheid over de snelheid waarmee Y. Donnie raakte, maar toch is het Openbaar Ministerie ervan overtuigd dat Y. 'aanmerkelijk te hard' reed. Het lijkt haast een gewoonte van de bestuurder, die zowel voor als na het ongeluk tientallen (snelheids)overtredingen beging. Toch vindt de officier van justitie een onvoorwaardelijke celstraf een brug te ver.

Vader Anton 'trekt het niet meer'
Dat is te veel voor de familie van Donnie. Zijn opa beent woedend de zaal uit. Een ander familielid volgt en maakt een snijdende beweging langs zijn nek naar Y. Ze laten de overige aanwezigen onrustig achter. Er wordt gefluisterd en schamper gelachen, terwijl de advocate van de verdachte het woord neemt.

Vader Anton verbijt zich dan al de hele ochtend om Y. niet aan te vliegen. 'Miran, ik trek het niet meer,' fluistert hij zijn geliefde meerdere keren toe. Boos kijkt hij naar de man op het bankje voor hem, die zijn zoon het leven ontnam. 'Nou ja man, het is eigenlijk nog een jongen,' zegt moeder Miranda. 'Zo jong en nu al zoveel fout gedaan, ongelofelijk.'

'Excuses zes maanden te laat'
Volgens zijn raadsvrouw is Y. kapot van zijn handelen. 'Daarom heeft hij de familie zijn excuses aangeboden,' zo spreekt ze in de bomvolle rechtszaal.

'Zes maanden te laat,' roept Miranda getergd door de zaal. Haar woorden doen Anton opspringen en hij vliegt over de perstafel heen, vastbesloten om Y. een lesje te leren. Tientallen familieleden en vrienden volgen hem en worstelen met de parketwachten om dichterbij te komen. 'Als jullie het niet doen, dan doen we het zelf wel,' schreeuwt Anton.

Vechtpartij, verdachte krijgt klappen
Meteen drukt de rechter de alarmknop in en binnen enkele seconden stormt een groep agenten de zaal binnen. Ze grijpen de woedende mannen vast en werpen zich op de verdachte om hem te beschermen. Toch krijgt hij een paar rake klappen. Een aanwezige heft een stoel hoog boven zijn hoofd en wil die door de zaal heen gooien, een actie die een agent nog net weet te voorkomen. Y. wordt via de zijdeuren op het nippertje in veiligheid gebracht.

Het verhitte publiek verlaat vervolgens de zaal op verzoek van de politie. Ze zijn met zeventig man en mogen niet meer naar binnen. De directe familie mag wel blijven maar besluit dit niet te doen. 'Anton en ik zijn weggegaan om erger te voorkomen,' vertelt Miranda achteraf. 'We willen gewoon dat deze jongen wordt opgesloten, zodat hij zich net zo ellendig voelt als wij.'

Verdachte huilend naar huis, uitspraak op 2 augustus
Huilend keert Y. terug naar de lege zaal. Hij wil weg samen met zijn familie, die al even aangeslagen vanaf de publieke tribune op hem neerkijkt. Onder begeleiding wordt hij weggebracht, waar naartoe wil niemand vertellen. Zijn huisadres is zojuist luid en duidelijk uitgesproken. De politie geeft aan op de hoogte te zijn van de gevoelige situatie, maar wil niet uitweiden over eventuele veiligheidsmaatregelen.

De advocate van Y. hervat haar pleidooi met bevende stem. Volgens haar is er geen bewijs dat de jongen roekeloos heeft gereden. 'Wel is duidelijk dat hij is doorgereden. Was mijn cliënt gestopt, dan had dat misschien iets van de woede achteraf weg kunnen nemen.'

Uitspraak op 2 augustus.