De Hilversummer Bert Gravendeel met foto van zijn 17-jarige zoon Maurits die afgelopen zomer overleed aan meningokokken type W.
Volledig scherm
PREMIUM
De Hilversummer Bert Gravendeel met foto van zijn 17-jarige zoon Maurits die afgelopen zomer overleed aan meningokokken type W. © Marnix Schmidt

Vader van Maurits (17) rouwt elke dag en hoopt dat ie-de-reen prik gaat halen

De 17-jarige Maurits Gravendeel ligt op 20 juli tijdens zijn vakantie ziek op bed in een hotelkamer. Artsen ontdekken dat hij is geveld door de zeer dodelijke bacterie meningokokken type W. Maurits redt het niet. Vanaf de dag dat Maurits ziek is, doet zijn vader Bert er alles aan om te voorkomen dat meer kinderen bezwijken. 

,,Ik ben vanaf dag één gaan appen met het toestel van Maurits.’’ Iedereen waarschuwt hij. ,,Ik ben de vader van, maar ik app je met het toestel van Maurits’’, zo begint hij zijn berichtjes. 

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”