De vlag van de jihad.
Volledig scherm
De vlag van de jihad. © Shutterstock

Vader voor de rechter: hij maakte 200 euro over naar zijn zoon, een jihadist in Syrië

Geld overmaken naar een Nederlandse Syriëganger is het financieren van terrorisme. Ook als die Syriëganger je zoon of je broer is en het gaat om bedragen van 200 of 90 euro, vindt justitie. Justitie eiste daarom vanochtend vier maanden cel (voorwaardelijk) tegen familieleden van Syriëgangers.

Schokschouderend zit Kais S. (47) uit Arnhem voor de  drie rechters.  Hij stopt een paar keer met praten. Dan haalt hij diep adem en drinkt hij wat water. ,,Dit is een wrede beschuldiging", zegt hij via een tolk. ,,Waarom zou ik de mensen ondersteunen die mijn zoon van me hebben afgepakt?”

Kais ontkent niet wat hij heeft gedaan: via geldtransferbureau Western Union  heeft hij in 2015 200 euro  overgemaakt naar iemand in Turkije, die tussenpersoon zou het geld bij Kais's zoon Jihad afleveren. ,,Ik wist niet dat dat strafbaar was.”

Quote

Ik wilde hem niet afstoten, dus ik heb het geld overge­maakt

Vader Kais die geld over maakte naar zijn zoon in Syrië

Dat is het wel, want zoon Jihad staat op de Nederlandse sanctielijst terrorisme. Hij reisde in 2014,  een paar maanden na zijn eindexamen vmbo en pas 16 jaar oud, naar Syrië en sloot zich daar aan bij IS. Pas na maanden kwam zijn vader er, naar eigen zeggen tot zijn afgrijzen, achter waar hij precies uithing: in Raqqa, de hoofdstad van het latere kalifaat. Weer later vroeg zijn zoon, volgens zijn vader voor het eerst en voor het laatst, om geld. ,,Ik weet niet precies waar hij het voor nodig had, maar ik had wel door dat zijn leven daar armoedig was. Ik had medelijden en wilde hem niet afstoten, dus heb ik geld overgemaakt.”

Meer dan 300 Syriëgangers

Kais is niet de enige die dat deed.  Sinds 2011 vertrokken ruim 300 Nederlanders naar het strijdgebied in Syrië en Irak. Vermoedelijk hebben tientallen familieleden geld naar hen overgemaakt.  Vandaag moeten vier van die familieleden voorkomen in de rechtbank Rotterdam.  Naast  vader Kais ook Aemad el M. (26)  uit Den Haag, hij zou in 2014 90 euro hebben overgemaakt naar zijn broer, de Syriëganger Yasin. Naar eigen zeggen was dat omdat zijn broer en diens vrouw op dat moment een kindje verwachtten.  Het zijn twee van de eerste ‘financieringszaken’ tegen familieleden van Nederlandse jihadisten. 

De FIOD kwam de transactie van vader Kais op het spoor omdat Western Union de transactie als verdacht aanmeldde. De tussenpersoon stond bekend als iemand die geld naar Syrië sluisde. Justitie besloot de vader te vervolgen. ,,Wie een strijder steunt, steunt de strijd. De strijders zijn vaak afhankelijk van hun achterban, want het is moeilijk geld verdienen in een oorlogseconomie", stelde de officier van justitie.  Dat Jihad een strijder was, is wel duidelijk voor het OM. Er is een foto waarop hij met een wapen zou poseren bij een bebloed slachtoffer. Tegen zijn vader heeft hij in 2015 gezegd dat hij  bij ‘een soort politie zat, dat hij het verkeer regelde'. 

Aanwijzingen dat Jihad dood is

Tegen Jihad zelf loopt ook een strafzaak in Nederland. Net zoals vele andere jihadisten wil justitie hem al bij verstek veroordelen. Vorige maand belandde zijn dossier echter in de kast omdat er aanwijzingen zijn dat hij al een tijd geleden omgekomen is. Kais:  ,,Hij zei: als je meer dan twee maanden niets van me hoort, ben ik dood. Ik heb nu al meer dan twee jaar niets van hem gehoord. Dus ik ga er honderd procent van uit dat hij niet meer leeft."

De officier van justitie: ,,We zijn ons bewust van uw leed, van het verdriet over uw vertrokken zoon. Maar de financier houdt de strijd in stand en ook van weinig geld kunnen vreselijke dingen worden gedaan.” Justitie eist daarom vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen Kais en tegen Aemed el M., die geld overmaakte naar zijn broer. Uitspraak is over twee weken.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.