Volledig scherm
© ANP

'Vader was dement toen hij 26 miljoen aan goed doel gaf'

Een 89-jarige weduwe probeert te bewijzen dat haar steenrijke man dement was toen hij een jaar voor zijn dood zijn testament aanpaste. De gehele erfenis van 26 miljoen euro ging daardoor naar het Leger des Heils en de Zonnebloem. ,,In normale doen had hij dit nooit gedaan,'' stelt zijn vrouw.

Quote

De notaris stuurde hem weg en zei: ga eerst maar een verklaring van wilsbe­kwaam­heid halen.

Advocaat van de familie
Volledig scherm
© ANP

De familie van Arend Broekhuis krijgt nagenoeg niets. De kinderen en kleinkinderen erven ieder 19.535 euro, slechts het vrijstellingsbedrag voor de erfbelasting. Weduwe Anna Broekhuis ontvangt een jaarlijkse bescheiden toelage voor haar levensonderhoud en heeft het vruchtgebruik van de kapitale villa in Kortenhoef die Broekhuis zelf had laten bouwen. Zelfs het echtelijk huis dat een paar miljoen waard is, is nu juridisch eigendom van de goede doelen.

Volgens de weduwe en haar kinderen was Arend Broekhuis de laatste jaren zo in de war, dat hij niet goed besefte wat hij deed door het familiekapitaal aan de goede doelen na te laten. ,,De notaris vertrouwde het evenmin toen de man zijn testament helemaal wilde omgooien. Hij kende de man want in een eerder testament dat hij maakte ging de hele pot nog naar de familie. Hij vond het uitermate vreemd,'' zegt Jacques Bonnier, de advocaat van de weduwe en haar kinderen.

,,De notaris stuurde hem weg en zei: ga eerst maar een verklaring van wilsbekwaamheid halen.'' De Hilversumse psychiater Bram Querido stelde vast dat de man wél wilsbekwaam was en gaf de verklaring af. ,,We weten niet of de overledene de psychiater al kende. Niemand wist dat hij er was geweest. Ik heb natuurlijk gezocht of er een link was tussen het Leger des Heils en de psychiater, dat zou helemaal mooi zijn, maar die heb ik niet kunnen vinden.''

Het Leger des Heils had al contact met Arend Broekhuis voor zijn overlijden. In januari 2012 bieden de heilsoldaten aan dat het Leger gratis een executeur testamentair kan leveren om de nalatenschap in goede banen te leiden. Drie weken na het aanbod zit de dan 82-jarige man bij de notaris om zijn laatste wil rigoureus te wijzigen. Alles gaat naar het Leger des Heils en de Zonnebloem, ieder de helft. Op 4 april 2013 overlijdt Arend Broekhuis op 82-jarige leeftijd.

Als de notaris enige tijd later het testament voorleest, hoort zijn familie de woorden vol ongeloof aan. De hoogbejaarde vrouw weet niet wat haar overkomt; 55 jaar waren ze man en vrouw. Weliswaar waren de kinderen háár kinderen uit een eerder huwelijk, maar 'hij was dol op ons', stelt de vrouw. En nu ging het kapitaal naar goede doelen?

De familie laat het er niet bij zitten. Dit kón hij niet echt gewild hebben. Vader was de oude niet meer in de laatste jaren van zijn leven. De vrouw klaagde al tijden bij de huisarts dat het karakter van haar echtgenoot zo was veranderd. Hij werd 'onhebbelijk, dwars en eigenwijs'. Haar longarts zegt dat ze zelfs leed onder de dominantie van haar man.

Quote

Goed uitzoeken of hij zijn testament bewust heeft gewijzigd of onder invloed van anderen.

Helemaal onterven kind niet mogelijk

Miljonair Arend Broekhuis kon in zijn testament bepalen dat vrouw en kinderen slechts 20 mille per persoon erven en niet zijn miljoenen omdat het voor de wet zijn kinderen niet zijn. Ze kwamen uit een eerder huwelijk van zijn vrouw. In Nederland is het niet toegestaan kinderen helemaal te onterven. Een kind houdt recht op zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat het 'normaal' zou erven. Een echtgenote is via een testament wél helemaal te onterven.

Iets goed mis
Er was wel degelijk iets goed mis met Arend, vindt de familie. Hij zou aan de ziekte van Pick lijden, een vorm van dementie die het karakter verandert en afnemend inlevingsvermogen en egoïsme kan veroorzaken. En hij ging toch niet voor niets 2 dagen per week naar de dagopvang voor ouderen.

,,Daar komen mensen die de weg kwijt zijn en zo lastig zijn dat ze thuis niet meer te houden zijn. Dan heeft thuis ook even rust,'' zegt Bonnier. GGZ Centraal behandelde de man bovendien voor vasculaire dementie. Hoe kon die psychiater Querido nu zeggen dat meneer wilsbekwaam was, vraagt de familie zich af. Querido wil er niets over zeggen.

Beroepsgeheim
Advocaat Bonnier zocht contact met het Leger des Heils. ,,Maar ze wilden niet eens in gesprek.'' Reden voor de familie om het medisch rapport van de psychiater via de rechter op te eisen. Het hof heeft deze week in hoger beroep bepaald dat de familie recht heeft op inzage omdat er wel heel veel aan de hand leek met de gesteldheid van de overledene. Het beroepsgeheim van de arts moet er zelfs voor wijken.

,,Het moet goed uitgezocht worden of hij zijn testament bewust heeft gewijzigd of onder invloed van anderen. De nabestaanden willen toetsen of de psychiater de juiste methode heeft gebruikt om de wilsbekwaamheid van de man vast te stellen. Als blijkt dat hij inderdaad wilsonbekwaam was, gaan we de Zonnebloem en het Leger des Heils aanpakken.''

'Puur speculatief'
Advocaat Bonnier gaat andermaal proberen om er in onderling overleg met het Leger des Heils en de Zonnebloem uit te komen. Beide goede doelen hebben de rechtszaak om het medisch dossier van de erflater op de voet gevolgd. De uitspraak is meteen bestudeerd. Maar de Zonnebloem noch het Leger des Heils willen praten met de familie. Dat meneer mogelijk dement was toen hij zijn testament wijzigde, noemt Leger des Heils-woorvoerder Menno de Boer 'puur speculatief'. ,,Wij respecteren de laatste wil van meneer.''

Bij de Zonnebloem is de directie druk om de enorme gift te besteden. De 12 miljoen euro gaat onder meer naar aangepast vervoer en ondersteuning van vrijwilligers. ,,Wij voeren de laatste wil van meneer uit,'' zegt Marc Ruis van de Zonnebloem. Volgens hem is de gulle gever vaker met de Zonnebloemboot op reis geweest en was hij al donateur.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.