Volledig scherm
© Facebook

'Vader wilde horror voor ex zo groot mogelijk maken'

Alles wijst erop dat vader Jeroen Denis wraak wilde nemen op zijn ex-partner. De moorden en zelfmoord waren zeer goed voorbereid. Dat zegt Alain Remue van de Belgische Cel Vermiste Personen, nauw betrokken bij het onderzoek naar Ruben en Julian.

Zo kocht vader Denis in een bouwzaak in Vleuten spanbanden, een zaklamp en een sleepkabel. Ook legde hij de avond voor de moorden met de kinderen een route af die bij de politie alleen maar tot verwarring kon leiden en de zoektocht ernstig zou bemoeilijken. Zo reed hij van Midden-Nederland naar de Belgische grens en terug.

'De kinderen konden dus overal zijn. Onbegonnen zoekwerk,' zegt Remue tegen het AD. 'De precieze details moeten nog worden uitgezocht, maar we kunnen er nu toch wel van uitgaan dat hij de kinderen in het holst van de nacht heeft vermoord en ze daarna heeft verstopt in die duiker.'

Horror
Hoe de kinderen om het leven zijn gekomen, is nog altijd niet duidelijk. 'Maar het was blijkbaar de bedoeling van de vader dat de kinderen niet gevonden zouden worden, zelfs niet met infraroodcamera's, en dat zijn ex in onzekerheid zou blijven leven. Hij wilde de horror voor haar zo groot mogelijk maken. Dieper kun je een moeder niet kwetsen.'

Afscheidsbrief
De recherche vond een afscheidsbrief in de computerbestanden van de vader. Die was gericht aan zijn huidige vriendin Esther. 'Het kan zo niet meer verder. Het is over voor mij. Hier stopt het. Het spijt me voor jou. Je zal met veel vragen achterblijven,' schreef de vader. Remue: 'Zeer onrustwekkend was dat hij in de brief met geen woord repte over zijn twee zoontjes. Alsof ze niet bestonden. Hij vertelde ook niets concreets over zijn zelfmoordplan en zijn motief. Hij liet iedereen in het vage. Zonder dat hij het zelf met zo veel woorden zei, was zijn boodschap: 'Ik ben dood en de rest moeten jullie maar zelf uitzoeken'.'

Kinderbescherming
Dat de liefde die Iris van der Schuit en Jeroen Denis ooit voor elkaar gevoeld moeten hebben in 4 jaar tijd kon omslaan in diepe wrok, is zelfs voor naasten moeilijk te bevatten. Hulpverleners hebben geprobeerd het gebroken gezin te helpen, maar slaagden daar de afgelopen 4 jaar nauwelijks in, blijkt uit een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming dat NRC Handelsblad afgelopen weekend publiceerde.

Maar liefst tien hulpinstanties ontfermden zich over de ex-partners en hun kinderen, maar dat zou nauwelijks iets hebben geholpen. Uit het onderzoek van de Raad blijkt dat de ouders na een relatie van 13 jaar in 2009 uit elkaar gingen. Ze deelden de opvoeding, maar hadden nog veel ruzie over de boedelscheiding, alimentatie en zorgafspraken.

'Psychisch geweld'
Al in 2009 stelde het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling vast dat de onenigheden leidden tot 'psychisch geweld' tegen de kinderen. In april 2013 is dit niet veranderd. De jongens worden volgens de Raad zo 'ernstig in hun ontwikkeling bedreigd' dat de kinderrechter wordt verzocht hen voor een jaar onder toezicht te stellen.

De vader zou de kinderen dan nog maar eens per 2 weken zien. Burgemeester Janssen van Zeist zei gisteren dat Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten worden aangesproken op de manier waarop ze het gezin hebben begeleid. De Inspectie Jeugdzorg is inmiddels een onderzoek gestart naar de hulpverlening. Bureau Jeugdzorg Utrecht laat weten dat de tien instanties niet langs elkaar heen werkten, maar erkende dat de hulp niet toereikend was.

Jeugdzorg wil verder niet op de zaak ingaan en wacht het rapport van de inspectie af.