Volledig scherm
De bergketen Pale di San Martino in de Dolomieten. © Shutterstock

Vakantiedrama in Italië: ‘Tineke gleed plotseling uit en viel gillend in de kloof’

Een Nederlandse vrouw is vrijdag voor de ogen van haar gezin verongelukt in de Italiaanse bergen. Tineke (52) zou met haar man en twee zoontjes een trektocht van twee weken maken maar het noodlot besliste anders. ,,Drie dagen eerder was er bij hen ook al ingebroken’’, zegt haar schoonmoeder (88) beduusd over zoveel tegenspoed tegelijk. 

Haar echtgenoot (94) en zij hopen later vandaag hun oudste zoon en twee kleinzoons weer in hun armen te sluiten. ,,Ze zijn met de auto onderweg naar Nederland, vergezeld door onze jongste zoon en diens partner. Die zijn gisteren naar Verona gevlogen en namen van daaruit een taxi naar de plek waar de kinderen zich bevonden’’, verzucht de hoogbejaarde vrouw.  

Het stoffelijk overschot van de vrouw arriveert dinsdag per vliegtuig, vervolgt de schoonmoeder. Ze kan nauwelijks bevatten dat haar schoondochter er niet meer is. ,,Het is zo onwezenlijk. Zondag pakten ze de auto in, maandag vertrokken ze naar Italië, dinsdag werd er ingebroken in hun huis - de inbrekers werden gelukkig gepakt - en vrijdag verongelukte Tineke.’’

Uitgegleden

Wat er vrijdagmorgen omstreeks half tien precies gebeurde op de Pale di San Martino in de Dolomieten, is de schoonmoeder nog niet bekend. ,,We weten alleen dat Tineke plotseling uitgleed en gillend 100 meter omlaag viel. Onze oudste kleinzoon (14) is de kloof nog ingegaan om zijn moeder te helpen maar kon niks meer voor haar doen. Tineke's dood is voor ons allemaal verschrikkelijk maar voor de jongens helemaal omdat het voor hun ogen gebeurde.’’  

Terwijl zijn oudste zoon afdaalde in de kloof, ging Tineke’s echtgenoot met zijn jongste zoon op zoek naar hulp. Het bergreddingsteam van de gemeente Primiero rukte uit met een reddingshelikopter en was vrij snel ter plaatse maar kwam te laat. Bij aankomst van de reddingswerkers in de kloof was de Nederlandse al bezweken aan haar verwondingen. Haar man en zijn twee zoontjes werden van de berghelling geëvacueerd en kregen psychologische hulp.

Het stoffelijk overschot van de vrouw werd overgevlogen naar het mortuarium in Pieve. De exacte doodsoorzaak is haar schoonouders nog niet bekend.

Ervaring

Het gezin was bezig met een meerdaagse trektocht waarbij telkens werd overnacht in een berghut. Volgens Italiaanse media waren de Nederlanders vanuit de Canali-vallei via wandelpad 709 onderweg naar de Pradidali-berghut op 2278 meter hoogte. Een kleine 500 meter lager ging het mis. 

Het was niet de eerste bergwandeling voor het gezin, zegt oma. ,,De afgelopen jaren wandelden ze tijdens vakanties ook al in de bergen in Zwitserland. Ze zouden nu veertien dagen in Italië wandelen.’’

Extra pijnlijk

Haar overlijden komt op een extra pijnlijk moment, verzucht de schoonmoeder. ,,Over drie weken gaat onze jongste zoon trouwen. Veertien dagen geleden hebben we met zijn allen zijn vrijgezellenfeestje gevierd. Gelukkig zijn er toen mooie foto's genomen, onder andere van Tineke. Die zullen we met alle mooie herinneringen koesteren.’’  

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.