Volledig scherm
© ANP

Vakbond FNV schrapt honderden banen

updateWerknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen, meldt de Volkskrant. Zo hoopt de vakbond jaarlijks 16 miljoen euro te besparen. 

De FNV bevestigt in een reactie aan deze site dat er bezuinigd moet worden, maar stelt dat het aantal banen dat de Volkskrant noemt te hoog is. De FNV is in de problemen geraakt doordat het aantal leden hard terugloopt. Tegelijkertijd vergrijst de bond en ook dat heeft gevolgen, want gepensioneerden betalen minder contributie.

Dit blijkt uit het reorganisatieplan dat de directie vorig jaar heeft opgesteld. Het plan zorgde toen al voor veel commotie onder de FNV’ers. Sinds de bekendmaking van de reorganisatie is het plan verder ingevuld, meldt een woordvoerder. ,,De hoofdlijnen zijn in juli al gemeld en die staan nog steeds. De reorganisatie zit nog in de voorbereidende fase. Er moet bijvoorbeeld nog onderhandeld worden over een sociaal plan voor de werknemers.”

De grootste bond van Nederland kampt al decennia met een gestage leegloop. Leden vertrekken of vergrijzen, de FNV slaagt er nauwelijks in om nieuwe, jonge leden aan te trekken.

Een op de zeven FNV’ers weg

Bij de bond werken nu zo'n tweeduizend mensen, in deeltijd en fulltime, samen goed voor circa 1650 voltijdsbanen. Dit jaar al wil de FNV 150 voltijdsbanen schrappen. Eind volgend jaar moet het personeelsbestand zijn gekrompen met bijna 250 fte tot ruim 1400 voltijdbanen. Dat betekent dat bijna een op de zeven FNV'ers weg moet. 

De woordvoerder benadrukt dat de bond rekent op 'natuurlijk verloop' zoals pensionering, het aflopen van tijdelijke contracten en mensen die uit zichzelf opstappen. Volgens het reorganisatieplan dekt dit echter maar 'een klein deel van de boventalligheid'.

  1. Onzekerheid rond Nederlands cruiseschip in Florida: ‘Mijn dochter is slachtoffer politiek steekspel’
    PREMIUM

    Onzeker­heid rond Nederlands cruise­schip in Florida: ‘Mijn dochter is slachtof­fer politiek steekspel’

    Het door coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam en zusterschip De Rotterdam naderen de Verenigde Staten en zijn in afwachting van toestemming om te mogen aanmeren in Florida. Aan boord van de Zaandam zijn nog tientallen Nederlanders, onder wie de 26-jarige Anne Weggeman die op het schip werkt. Haar vader is bezorgd: ,,Waar is die gouverneur van Florida in hemelsnaam mee bezig?”