Volledig scherm
© Stillfoto

Vaker aantijgingen ontucht over leider zorgcentrum

Verdrietig en perplex zijn we.' Aan het woord is de vrouw van Aaldert van E. (74), de man die tot vorig jaar directeur was van evangelisch zorgcentrum Jedidja in Meerkerk. Vrijdag kwam naar buiten dat opnieuw aangifte is gedaan tegen Van E. omdat hij handtastelijk zou zijn geweest bij twee vrouwen die bij hem in therapie waren.

Eerder stond hij voor vergelijkbare zaken al eens voor de rechter, maar werd toen vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Dit keer wordt hij er ook van beschuldigd ten onrechte verkregen PGB-geld (Persoons Gebonden Budget) van cliënten te hebben opgestreken. Ook één van de cliënten, Piet Both uit Hardinxveld-Giessendam, zegt niet te begrijpen waar de aantijgingen over ontucht en fraude vandaan komen.

Both: 'Ik verblijf al een jaar in het zorgcentrum. Ik heb nooit iets gemerkt van zaken die niet in de haak zouden zijn. Gisteren belde iemand me erover op. Ik ben zeer verbaasd.'

Voetenbank
De vrouw van Van E. zit zaterdagmiddag op het oog ontspannen met de benen op een voetenbank in de woonkamer van de nevenvestiging in Hoogblokland. Na het aanbellen opent ze de voordeur. Ze verwijst door naar haar mans advocaat Karin Blonk uit Rotterdam, maar wil wel kwijt dat ze niets begrijpt van de aantijgingen.

'Eén van de twee vrouwen die aangifte heeft gedaan ken ik niet eens. De ander heeft hiernaast gewoond. We hebben toen zij vertrok op een allerhartelijkste manier afscheid van elkaar genomen.' Advocaat Karin Blonk weet niet meer dan over de affaire in de media is verschenen. 'We wachten het onderzoek van politie en justitie met vertrouwen af.

Reageren
We hebben nog geen uitnodiging ontvangen om over de zaak te praten. Daar wachten we op.' Van E. wil zelf niet reageren op de beschuldigingen. Beschuldigingen van ontucht lopen als een rode draad door het leven van Van E.

In de jaren '80 was hij betrokken bij de oprichting van de Volle Evangelische Gemeenschap Nehemia in Zwijdrecht. Daar werd hij ook al beticht van handtastelijkheden. Aan het eind van de vorige eeuw begon hij christelijke therapeutisch centrum de Neshoeve in Ridderkerk. Zes cliënten deden daar aangifte tegen Van E. wegens ontucht. In 2006 werd hij bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. In het hoger beroep dat twee jaar later diende kwam het opnieuw niet tot een veroordeling. Klachten over hem bleven binnenkomen bij de Neshoeve.

Onderzoek
Anderhalf jaar geleden is hij daar ontslagen, waarna hij het centrum Jedidja in Meerkerk begon. Volgens zijn vrouw is hij daar sinds begin oktober geen directeur meer omdat hij met pensioen is gegaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed vorig jaar nog onderzoek naar de gang van zaken bij Jedidja als nieuwe organisatie in de psychiatrische gezondheidszorg.

In het in mei dit jaar verschenen rapport wordt vastgesteld dat geen van de medewerkers van Jedidja ten tijde van het onderzoek een afgeronde opleiding in de zorg had. De cliënten zijn onder behandeling van een psychiater die niet aan Jedidja is verbonden. De Inspectie rapporteerde dat Jedidja voor het bieden van verantwoorde zorg onvoldoende ketenafspraken maakte met professionele behandelaars.

Minimaal
De Inspectie concludeert in het rapport dat wel aan een operationeel kwaliteitssysteem wordt gewerkt. Hoeve Jedidja voldoet minimaal aan de gestelde eisen, zo concludeerde de Inspectie. 'Onderwerpen die verbetering behoeven, zijn goed opgepakt,' aldus de Inspectie.