Volledig scherm
Blindengeleidehonden zijn nog steeds niet overal welkom © ANP

Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken

Gehandicapten en chronisch zieken stappen steeds vaker naar het College voor de Rechten van de Mens om te klagen over discriminatie. Het totaal aantal vragen en meldingen over discriminatie bij de organisatie is vorig jaar met ruim een derde gestegen, blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017 van het College.

Van de in totaal 4.259 meldingen en vragen die de organisatie kreeg, ging 35 procent over zwangerschapsdiscriminatie. Ook mensen met een handicap of chronische ziekte meldden zich steeds vaker met een vermoeden van discriminatie. Bijna een kwart van de meldingen ging hierover. Het gaat dan bijvoorbeeld om buschauffeurs die niet helpen of blindengeleidehonden die worden geweigerd in een dierentuin.

VN-Verdrag

Vorig jaar kreeg het College ook 810 klachten binnen over discriminatie bij de toegang tot bijvoorbeeld horecavoorzieningen en musea, in het openbaar vervoer en bij het afsluiten van verzekeringen. Dat komt vooral door het VN-Verdrag handicap, dat Nederland in 2016 ratificeerde. Sindsdien kunnen mensen met een beperking ook discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten bij het College melden.

87 procent van de klachten die binnenkwamen werden in behandeling genomen door de partijen waarover een melding binnenkwam. Die partijen zijn daartoe niet juridisch verplicht, maar het College is verheugd over die grote bereidheid om maatregelen te treffen aan de hand van een uitspraak van de waakhond van de mensenrechten in Nederland.