Asielzoekers in Budel
Volledig scherm
Asielzoekers in Budel © anp

Vaker problemen in asielzoekerscentra

De beveiliging van het asielzoekerscentrum Budel-Dorplein heeft twee weken geleden de politie ingeschakeld toen een ruzie tussen bewoners dreigde te escaleren. Er was ruzie tussen bewoners over geluidsoverlast. Een bewoner dreigde met een steekwapen. Hij werd aangehouden, meldde de politie vandaag.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigde maandag dat ongeveer 35 asielzoekers betrokken raakten bij de ruzie. Het COA en de politie ontkennen echter dat er massaal werd gevochten.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de politie weer naar het asielzoekerscentrum geroepen omdat een bewoner door een andere bewoner met een stok tegen het hoofd was geslagen. De vermoedelijke dader werd aangehouden. Het slachtoffer raakte lichtgewond.

Vorige week ging het ook mis in het asielzoekerscentrum in de voormalige gevangenis in Overloon. Bij een vechtpartij gingen tientallen bewoners van diverse nationaliteiten elkaar te lijf, onder meer met stokken en ijzeren pijpen. Vijftien mensen raakten gewond. De politie hield drie mensen aan.

Het COA liet vandaag weten dat het wonen op een beperkt oppervlak spanningen met zich kan meebrengen. ,,Dat is niet alleen het geval op een opvanglocatie, dat geldt ook in de reguliere samenleving. Op een opvanglocatie is echter permanent beveiliging en opvangpersoneel aanwezig om de situatie nauwlettend in de gaten te houden'', staat in een verklaring.

  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.