Volledig scherm
Inwoners van Purmerend proberen een glimp op te vangen van de oehoe © anp

Valkenier krijgt terreur-oehoe niet te pakken: tijd voor plan B

Het lukt de valkenier die is ingehuurd door de gemeente Purmerend niet om de agressieve oehoe te vangen. Het beest is de vogelvanger te slim af. De valkenier krijgt nu assistentie van een roofvogeldeskundige. Samen gaan ze een nieuwe tactiek bedenken om de oehoe te vangen.

Quote

Hij komt dichtbij, ruikt ook en denkt dan: tot hier en niet verder.

Woordvoerder Floris Roos

De oehoe valt de laatste weken geregeld mensen aan in Purmerend. Inmiddels heeft de vogel zeker 53 mensen aangevallen sinds maart 2014. Vorige week gaf de provincie Noord-Holland toestemming het beest te vangen.

,,De uil laat zich niet makkelijk lokken", zegt Floris Roos, woordvoerder van de gemeente. ,,Een handschoen met aas werkt niet. De andere optie, een klapval waarbij het dier door oehoe-geluiden en een bepaalde geur wordt gelokt, heeft ook geen succes."

De uil lijkt 'best slim', zegt Roos. ,, Hij komt dichtbij, ruikt ook en denkt dan: tot hier en niet verder. Dat maakt wel dat het net iets langer duurt om de vogel te vangen dan mensen gedacht hebben."

Anoniem
De valkenier, die anoniem wil blijven om zo in alle rust zijn werk te kunnen doen, is vorige week begonnen. Het is voor de gemeente belangrijk dat de uil op een zo diervriendelijk mogelijke manier wordt gevangen. Zo mag er geen gebruik worden gemaakt van een verdovingsgeweer.

Toch wil de gemeente ook vaart zetten achter de vangst. Roos: ,,Vandaar dat we er iemand bij hebben gehaald. Natuurlijk laten we liever een mooie roofvogel in de natuur vliegen, maar dit is simpelweg niet langer verantwoord."

Oehoe slaat weer toe
Gisteravond heeft de oehoe nog toegeslagen. Ditmaal was de 35-jarige hardloper Ruben Ruigendijk het slachtoffer. Hij besloot een stukje te gaan rennen rondom een scholencomplex. ,,Daar zaten jongeren al te geiten over de oehoe", vertelt Ruigendijk. ,,Ik zei nog tegen die binken: als hij eraan komt, moet je wel bukken hè. Op dat moment voelde ik een onaangename tik op mijn achterhoofd. Hardlopen doet pijn, maar meestal is het toch op een andere manier."  

De schade: een paar 'oppervlakkige wondjes', aldus de fanatieke renner. ,,Je weet dat hij in de buurt zit. Ik kan moeilijk stoppen met hardlopen door dat beest, al zal ik vanavond de bewuste locatie toch wel even mijden."

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt”, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.