Volledig scherm
© anp

Van Aartsen verder onder druk, donderdag spoeddebat

De druk op burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag neemt toe. De gemeenteraad heeft donderdagavond een spoeddebat over de manier waarop de gemeente met recente demonstraties in de Schilderswijk is omgegaan. Van Aartsen keert morgen terug van zijn vakantie.

Quote

Een burgemees­ter die niet optreedt tegen Jodenhaat en bedreiging van journalis­ten, heeft wat de PVV betreft niets te zoeken in de stad van vrede en recht. Den Haag verdient beter

Fractievoorzitter Léon de Jong

Het spoeddebat begint donderdag om 19.30 uur. Dat heeft D66-raadslid Rachid Guernaoui, voorzitter van het zogeheten presidium van de gemeenteraad, vanavond laten weten.

De Schilderswijk was de afgelopen weken het toneel van drie omstreden protesten: twee van radicale moslims en een tegen moslimextremisme. Op 4 en op 24 juli demonstreerden moslimfundamentalisten. Daarbij riepen ze antisemitische leuzen. Er werden zwarte vlaggen van de extremistische Islamitische Staat gedragen en een journaliste werd belaagd. Volgens het Centraal Joods Overleg (CJO) werd ook meerdere keren de Hitlergroet gebracht.
Het gezaghebbende Simon Wiesenthal Centre reageerde geschokt.

Het centrum vroeg Van Aartsen een volgende demonstratie te verbieden 'voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld'.

Leiding
Afgelopen zondag hield de organisatie Pro Patria (voor het vaderland) een demonstratie tegen moslimextremisme. Ongeveer 200 mensen liepen mee met de 'mars van de vrijheid' door de Schilderswijk. De organisatoren vinden dat er te weinig wordt opgetreden tegen Nederlanders die de Islamitische Staat steunen. Er braken ongeregeldheden uit, toen moslims bij een tegendemonstratie stenen naar de demonstranten gooiden. De ME greep in om een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Zes mensen werden opgepakt.

De Partij voor de Vrijheid, Groep De Mos en de SP hebben om het spoeddebat gevraagd. 'De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden. Dat is ons advies', zei SP-fractievoorzitter Bart van Kent. 'Juist nu moet een burgemeester de leiding nemen.' De PVV eiste eerder al het opstappen van Van Aartsen.

'Een burgemeester die niet optreedt tegen Jodenhaat en bedreiging van journalisten, heeft wat de PVV betreft niets te zoeken in de stad van vrede en recht. Den Haag verdient beter', zei fractievoorzitter Léon de Jong.

Grondig
Van Aartsen wil nog niet reageren op de ophef. Volgens zijn woordvoerder zal de burgemeester 'eerst alle feiten op een rij willen hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast'.