Volledig scherm
Hans van Baalen. © ANP

Van Baalen weigert inzage in donaties van rijke vrienden

Hans van Baalen weigert de boeken te openen van een stichting waarmee hij donaties incasseerde van onder anderen zakenvrouw Nina Brink. De EU-lijsttrekker van de VVD zegt transparant te zijn over de organisatie die 5 jaar bestond, maar hij houdt samen met het stichtingsbestuur toch jaarverslagen geheim.

Van Baalen kreeg naar eigen zeggen giften van ex-World Online-topvrouw Brink, multimiljonair Rob Thielen, honorair consul van Israël John Manheim en zakenman Antonie Dake. Het zou gaan om 18.000 euro. Of dat alle donaties zijn en wat er precies met het geld is gebeurd, valt niet te controleren.

De EU-lijsttrekker weigert inzage in de boeken van de stichting Vrienden van Hans van Baalen, ook nu die sinds enkele maanden is opgeheven. 'We hebben geen publicatieplicht,' zegt Van Baalen.

Wel een rapport
De VVD'er liet zondag wel halsoverkop een 'rapport van bevindingen' maken door een klein accountantskantoor dat niet eerder bij de stichting was betrokken. De rapportage is slechts een beperkt onderzoek. Het heeft niet dezelfde status als een jaarverslag met accountantsverklaring. Die wil Van Baalen om onduidelijke redenen niet tonen.

VVD-kopstuk Halbe Zijlstra vindt dat de EU-lijsttrekker met het noemen van donateurs voldoende transparant is.

De houding van Van Baalen verwondert experts op het gebied van fondsenwerving. 'Als je niks te verbergen hebt, gooi je toch gewoon die boeken open?' meent hoogleraar politicologie Gerrit Voerman.

Ook hoogleraar Philip van Praag begrijpt de halfslachtige houding niet: 'Het is uitzonderlijk dat een individueel politicus zo'n stichting heeft. De kiezer mag dan transparantie verwachten.' Elke stichting heeft een boekhoudplicht en moet inzicht kunnen bieden in de financiën.

Verwezenlijken van idealen
Er zijn tegenstrijdige verklaringen over de organisatie, die tot december 2013 als doel had Van Baalen te helpen 'bij het verwezenlijken van zijn idealen'. Voorzitter John Manheim zei eerder dat de VVD-lijsttrekker alleen maar 'heel kleine bedragen' kreeg toegestopt.

'Bijvoorbeeld om te reizen.' Volgens Van Baalen zijn de donaties van de rijke geldschieters gebruikt om met terugwerkende kracht 40.000 euro aan schulden te vereffenen die hij maakte bij een interne strijd om het Europese lijsttrekkerschap in 2008.

Een woordvoerder van de VVD zegt dat de partij de boekhouding nooit heeft ingezien. 'Dat hoefde destijds ook nog niet.' Sinds dit jaar zijn bij de VVD aangescherpte regels van kracht.