Volledig scherm
Martijn van Dam. © anp

'Van Dam had met papadag het voorbeeld kunnen geven'

Hij had geschiedenis kunnen schrijven als 'eerste staatssecretaris met een pappadag', maar Martijn van Dam schikt zich toch naar de norm. De PvdA'er die pleitte voor een 4-daagse werkweek bedong geen vaste vrije dag bij zijn aanstelling als bewindsman op EZ. Een gemiste kans, is de kritiek.

Quote

Ik werkte voorheen een dag thuis, maar dat zal met de verplich­tin­gen die ik er nu bijkrijg niet gaan

Martijn van Dam

Precies een maand voordat hij zich gisteravond bij de koning meldde op Paleis Noordeinde, brak de partijprotegé een lans voor meer tijd voor 'gezin, familie en vrienden'. In een interview met het AD zei Van Dam (37) dat werken anders 'een ratrace wordt waar je niet uitkomt'. ,,Daarom moet 4 dagen werken normaal worden, zodat je 1 dag overhoudt voor andere belangrijke zaken.'' Dus toen Van Dam zich gisteren nog even snel op de fractiekamers van de PvdA liet zien, kon een enkeling het niet laten te grappen: ,,Ga je deze baan dan ook in 4 dagen doen?''

Het antwoord: nee. Als Kamerlid waren de vrijdagen tot vorige week nog voor zijn dochter van 3 en zoon van 1 jaar. Nu zullen ze hem weer vaker moeten missen, want staatssecretarissen worden doorgaans geleefd door hun baan. Ook hij, geeft Van Dam toe. ,,Ik vrees dat 4 dagen werken er niet in zit,'' zei hij gisteravond, nadat hij samen met Sharon Dijksma (vanaf nu Infrastructuur) was beëdigd. ,,Ik werkte voorheen een dag thuis, maar dat zal met de verplichtingen die ik er nu bijkrijg niet gaan.''

Statement

Volledig scherm
GroenLinks-kamerlid Linda Voortman is ook voorstander van kortere werkweken. © ANP

Jammer, oordeelt Irene de Bel, hoofdredactrice van het feministische maandblad Opzij. ,,Het was een statement geweest als hij had gezegd: 1 dag maak ik me helemaal vrij. Ook op het niveau van bewindslieden moet er één de eerste zijn. Voor die eerste keer is een man het meest geschikt.'' De Bel denkt dat juist als een minister of staatssecretaris het doet, veel meer mannen zich vrij voelen. ,,Hij had hier de daad bij het woord kunnen voegen en een voorbeeld kunnen geven. Ik had het erg goed en moedig gevonden.'' Volgens Van Dam zat 'een statement maken' er niet in. ,,Deze baan kent verplichtingen die niet de flexibiliteit geven die u nu veronderstelt.''

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman - voorvechter van kortere werkweken - betreurt dit. ,,Hij zou het goede voorbeeld kunnen geven door 1 dag per week thuis te werken. Hij hoeft op vrijdag toch niet naar de ministerraad. Het beeld is nu: op hoog niveau kun je niet flexibel werken. Maar hij kan op vrijdag gewoon 's ochtends de kinderen naar school brengen, dan werken, dan koken voor het gezin en de kinderen naar bed brengen en dan nog even werken."

Van Dam zegt alleen dat hij 'blijft zoeken'. ,,Iedereen die een gezin heeft en die werkt, zoekt naar een balans tussen werk en privéleven, maar dat zal een stuk moeilijker gaan worden.'' Kortom: het gezin-Van Dam zal het met gesnoepte uurtjes moeten stellen. Helemaal hopeloos is dat niet. Kijk naar 'collega' Mark Rutte. Zelfs als premier maakt hij iedere donderdagochtend tijd om 2 uur les te geven aan vmbo-leerlingen in Den Haag. 

Van minister Lodewijk Asscher is bekend dat hij iedere ochtend vastberaden zijn kinderen naar school brengt en een paar keer per week thuis met hen eet.

Onrustig

Zelfs als het onrustig is aan het Binnenhof laten de Grote Namen nog wel eens het werk uit handen vallen. 

Kreeg een minister als Hans Wijers nog bakken kritiek toen hij een keer een debat liet schieten voor de verjaardag van zijn dochter, PvdA-leider Samsom liep middenin de bed-bad-broodcrisis dit jaar een hardloopwedstrijdje met zijn zoon. Dat had hij nu eenmaal beloofd, vertelde hij VVD'ers Halbe Zijlstra en Klaas Dijkhoff. ,,Voor zulke dingen is in dit kabinet ook meer begrip dan vroeger,'' weet een betrokkene.

En wat stiekem misschien ook voor Van Dam geldt: zijn nieuwe baan mag als een beloning worden gezien. Als vicefractievoorzitter moest hij langs de PvdA-zaaltjes en congressen om kabinetsbeleid te verdedigen. Nu hij als staatssecretaris aan de slag kan, stalt hij zijn principes even op de plank. ,,Maar ik blijf zoeken naar een betere balans.''

  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino, in het hart van Salland. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).