Volledig scherm
Reinier van den Berg: Horrorwinter? Zo ziet het er niet naar uit hoor... FOTOMONTAGE MV

Van den Berg: Horrorwinter? Zo ziet het er niet naar uit

Nederlanders slaan massaal ijskrabbers, snowsteps, snowboots en ijsdekens in, na berichten van Duitse en Engelse weerstations dat West-Europa maandenlang gebukt zou gaan onder Siberische kou, een dik pak sneeuw en verraderlijke ijzel. Totaal onnodig, als je de langetermijnvoorspelling van weerman Reinier van den Berg mag geloven.

 Weer voor een Elfstedentocht of dikke pakken sneeuw? Nee.  

'Horrorwinter? Zo ziet het er niet naar uit hoor. Het wordt waarschijnlijk een winter die we ons over 30 jaar zeker niet meer zullen herinneren. Gewoontjes dus, zonder veel uitschieters', zegt Van den Berg van Meteo Consult tegen het Belgische dagblad Het Nieuwsblad.

'Zoals de kaarten er nu bij liggen, zie ik dat niet gebeuren. We zullen vooral droog weer kennen, met mogelijk eens wat nachtvorst. Maar weer voor een Elfstedentocht of dikke pakken sneeuw? Nee. Of het 100 procent zeker een gewone winter wordt? Exacte wetenschap is het niet. Het kan altijd kantelen. Maar momenteel zie ik toch niets wat daarop wijst.'

Het KNMI uitte eerder al zijn twijfels over de stations, zoals het Duitse weerbureau Donnerwetter, die een horrorwinter voorspelden. De voorspellingshorizon voor het weer is hoogstens 10 dagen, meent het instituut. 'Verder voorspellen blijft een hachelijke zaak. Het weer is zeer complex', aldus Cees Molenaars van het KNMI.