Volledig scherm
Het bezette Beursplein. © ANP

Van der Laan wil 's nachts maximaal vier Occupy'ers

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat er 's nachts maximaal vier Occupy'ers overnachten op het Beursplein in Amsterdam. Hij schrijft dat in een brief die hij deze week aan de gemeenteraad van de hoofdstad stuurde.

De actievoerders gaven eerder zelf al aan hun kamp te willen verkleinen, om zo bij te dragen aan het verminderen van de overlast voor omwonenden en ondernemers.

Van der Laan wil dat op zeer korte termijn minimaal drie kwart van het Beursplein wordt teruggegeven aan de stad. Ondertussen blijft de burgemeester zich inzetten voor een verhuizing van het Occupykamp naar de Zuidas.

Zwerfvuil opruimen
De Occupy'ers doen er zelf zoveel mogelijk aan om de overlast te beperken, benadrukt Van der Laan. Ze gaan zwerfvuil opruimen en de hygiënische omstandigheden verbeteren om stankoverlast tegen te gaan.

Problemen ontstaan vooral 's avonds en 's nachts door volk dat zich bij het kamp ophoudt, maar dat niet het gedachtegoed van de Occupy'ers deelt. Vaak zijn alcohol en drugs in het spel.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.