Volledig scherm
Kees van der Staaij. © ANP

'Van der Staaij wordt bewaakt na uitlatingen verkrachting'

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft dinsdag persoonlijke bewaking gekregen. Dit gebeurde nadat de politicus zware kritiek over zich heen kreeg nadat hij in een interview met RTL uitlatingen deed over abortus en opmerkte dat vrouwen slechts zeer zelden zwanger worden na te zijn verkracht.

Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. De krant kwam er op een partijbijeenkomst in Middelharnis achter dat de SGP'er beschermd wordt. Ook gingen de bewakers mee naar de studio van het tv-programma Knevel & Van den Brink, waar Van der Staaij opnieuw naar diens eerdere uitlatingen werd gevraagd.

Tijdens de uitzending werd de politicus onder meer gevraagd door de Vlaamse christen-democraat en kerkrechtdeskundige Rik Torfs wat hij moreel meer verachtte: abortus of verkrachting. Van der Staaij antwoordde dat hij verkrachting 'zeer grof' vindt, maar ontweek de vraag.

Eerder op de dag was grote ophef ontstaan nadat Van der Staaij tegen RTL gezegd had dat hij tegen abortus is, ook als een vrouw zwanger wordt na verkrachting. Volgens de christelijke politicus is de kans op zwangerschap na verkrachting sowieso vrijwel onbestaand.