Volledig scherm
VVD-Kamerlid Ard van der Steur wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie © ANP

Van der Steur niet eerste keus voor ministerplek

De koning beëdigt VVD'er Ard van der Steur vandaag tot nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Het politieke talent was volgens ingewijden niet de eerste keus voor de lastige klus, vanwege zijn gebrek aan ervaring. 'Dat maakt het moeilijk.'

Denk aan een typische VVD'er en je ziet Ard van der Steur. Een gezette heer in donker pak, vaak met streepjesdas, en een licht kakkineuze tongval. Een charmeur bovendien. Bezoekers op zijn kamer worden steevast uitgenodigd voor een kopje thee uit porseleinen servies.

Toch leidt de keuze tot opgetrokken wenkbrauwen in de Tweede Kamer. De VVD zocht een zwaargewicht als opvolger van Ivo Opstelten, iemand die de wind eronder kan houden in het grote ministerie van Veiligheid en Justitie. Van der Steur heeft geen enkele bestuurlijke ervaring.

Moeilijk
Ingewijden zeggen dat de ervaren minister Henk Kamp (Economische Zaken) eerder in de race was, maar hij zou de post hebben afgewezen. Mogelijk omdat hij het gevoelige gasdossier zelf wil afronden. ,,Van der Steur is een kundig jurist en debater, maar hij heeft geen bestuurlijke ervaring. Dat maakt het niet onmogelijk, maar wel moeilijk'', zegt een VVD'er.

Van der Steur (45) viel als tiener al op door zijn politieke interesse. Ook qua uiterlijk was hij een opvallende verschijning: hij was de enige leerling van het Lyceum Sancta Maria in Haarlem die altijd in colbert naar school kwam. Zijn vader Ab van der Steur had een beroemde maatpakkenwinkel en later een antiquariaat.

Tijdens zijn rechtenstudie in Leiden werd de liberaal lid van - hoe kan het ook anders - de corporale studentenvereniging Minerva. Zijn politieke loopbaan begon hij in de gemeenteraad van Warmond en later Teylingen. In 2010 verliet Van der Steur zijn advocatenkantoor om justitiewoordvoerder voor de VVD te worden.

Werklust
Collega's bewonderen zijn werklust. Hij schreef aan drie initiatiefwetten, over mediation, kinder- en partneralimentatie. Ook zijn scherpe debatstijl valt op. Hij werd ooit uitgeroepen tot Nederlands debatkampioen.

Als minister zal Van der Steur de Kamer heel wat sneller en directer te woord staan dan Opstelten. Daar zit ook een valkuil, vindt D66-Kamerlid Magda Berndsen. ,,Ard is een betweter, iemand die zijn collega's graag de les leest. Hij zal zich als minister anders moeten opstellen, als hij iets voor elkaar wil krijgen in de Kamer.''

Gert-Jan Segers (ChristenUnie): ,,De kracht van Opstelten was dat hij altijd zocht naar draagvlak. Ard zal vaker op tenen gaan staan.''

Woede
Van der Steur haalt zich al geregeld de woede op de hals van advocaten en rechters, omdat hij aan de rechtsstaat lijkt te schaven. Zo bepleitte hij onlangs terroristen stateloos te maken, wat ingaat tegen internationale verdragen.

Van der Steur speelde een grote rol bij het vertrek van Opstelten en Teeven. Tot verbazing van ambtenaren bemoeide hij zich intensief met de brief die Opstelten aan de Tweede Kamer wilde sturen. Volgens bronnen trokken hij en collega-Kamerlid Klaas Dijkhoff vervolgens de conclusie dat Opstelten het niet zou redden. Nog diezelfde avond stapte de minister op.

Vandaag volgt Van der Steur hem op.