Van drugssmokkel tot witwassen: criminelen zijn dol op Nederlandse bloemenveilingen
VIDEODe Nederlandse bloemenveilingen bieden tal van kansen voor criminelen, of het nu gaat om drugssmokkel, witwassen, belastingfraude of arbeidsuitbuiting. Het toezicht op de veilingen is versnipperd en schiet tekort, blijkt uit een groot onderzoek.
Criminelen liften graag mee op bloementransporten. Drugs die Nederland binnenkomen, kunnen via vrachtwagens met bloemen door heel Europa worden verspreid. Dat schrijven de onderzoekers van Bureau Beke in het rapport ‘Mainport in de tweede linie’, waarin ze de Aalsmeerse bloemenveiling en de kleinere veilingen in Naaldwijk en Rijnsburg hebben doorgelicht.
Op de veiling zijn onder meer Nederlandse, Albanese, Russische en Italiaanse criminele groeperingen actief. Ze smokkelen drugs in onder meer bloemendozen, via dubbele bodems van vrachtcontainers en in de vrachtwagencabine. ,,In elk dorp in Europa komen bloemen op tafel. Het logistieke netwerk is buitengewoon fijnmazig", zegt de burgemeester van de gemeente Westland Bouke Arends. ,,Daar maken criminelen graag gebruik van.”
Drugszendingen worden wel opgeknipt in kleinere transporten, wat smurfen wordt genoemd. Chauffeurs en transportbedrijven zijn alert op controles van politie, douane of inspecties. ‘Ze proberen die te omzeilen, alleen al omdat het kostbare tijd vergt, en mogelijk omdat ze smokkelwaar of fraude hebben te verbergen’, aldus het rapport. ‘Apps waarschuwen internationale transportbedrijven voor controles en bedrijven of chauffeurs waarschuwen elkaar.’
Toezicht schiet tekort
Voor zo’n grote sector met zoveel criminele mogelijkheden, schiet het toezicht tekort, blijkt uit het rapport. Waar Schiphol en de Rotterdamse haven kunnen rekenen op de aanwezigheid van politie, Fiod en de Koninklijke Marechaussee, zijn op de veiling de basisteams van de politie verantwoordelijk. Zelf heeft Royal Flora Holland maar één bedrijfsrechercheur. Volgens de onderzoekers moet de veiling meer investeren in inlichtingen.
De burgemeesters van Aalsmeer en het Westland pleiten voor een soort Harc-team op de bloemenveiling, zoals die ook bestaat in de haven van Rotterdam. ,,Wij hebben op het moment niet de middelen om de criminaliteit het hoofd te bieden. De kwetsbaarheid van de sierteeltsector vraagt om een betere aanpak.”
Dubbele facturen
De veiling, waar bijna 5 miljard euro per jaar doorheen vloeit, blijkt ook aantrekkelijk voor financiële criminaliteit. Er is sprake van witwassen, belastingontduiking en btw-fraude, schrijven de onderzoekers. Zo werken malafide bloemenhandelaren met dubbele facturen om invoerbelasting te ontlopen.
Het is lastig om te meten hoe wijdvertakt de criminaliteit binnen de veiling is. Maar dat er criminele zaken gebeuren, staat voor het merendeel vast. Veilingmedewerkers wijzen bijvoorbeeld op een komen en gaan van onbekende vrachtwagens zonder bedrijfsbelettering. Ook komt het voor dat activiteiten worden afgeschermd door er een treintje van bloemenkarren omheen te parkeren. Verder wordt gewezen op bedrijven die wel heel snel groeien, of plotseling verdwenen zijn.
Maffia
De politie arresteerde in 2015 een groep Italianen die actief was op de bloemenveiling van Aalsmeer. De broers uit de Zuid-Italiaanse plaats Siderno werden door justitie gelinkt aan de Italiaanse maffia. Ze smokkelden jarenlang drugs naar Italië via vrachtwagens met bloemen. Twee jaar later waren er nieuwe signalen dat de Italiaanse maffia aanwezig was. Volgens de Aalsmeerse burgemeester Gido Oude Kotte heeft de Italiaanse familie nog steeds banden binnen de veiling.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM46
Reiziger mijdt Schiphol: boekingssites zien run op tickets vanaf Eindhoven en Rotterdam
Om zeker te zijn van een vliegtuigstoel mijden Nederlandse vakantiegangers het door personeelsproblemen geplaagde Schiphol. Op boekingssites zijn vliegreizen vanuit Rotterdam en Eindhoven erg in trek. Groningen en Maastricht verwelkomen extra reizigers met open armen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
4
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit.
-
PREMIUM7
Halve vloot ligt aan wal door dure brandstof: ‘Dit is een ramp’
Door de hoge brandstofprijzen bevindt de Nederlandse visserijsector zich in zwaar weer. De helft van de vissersvloot vaart niet uit vanwege te hoge kosten. Voor 50 man van de visveiling in Urk is arbeidstijdverkorting aangevraagd. -
Nieuwe wethouders zijn moeilijk te vinden: ‘Wordt gezien als vervelende baan’
Het is steeds lastiger mensen te vinden die wethouder willen worden. Dat stelt de Wethoudersvereniging. Met nog zo’n twee derde van de gemeenten die druk aan het formeren zijn is dat een groot probleem. -
Bloemenveiling Royal FloraHolland draait recordomzet: 153 miljoen euro in één week
Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft vorige week een recordomzet van bijna 153 miljoen euro gedraaid. Daarmee is het omzetrecord dat op ruim 142 miljoen euro stond (in week 18 van 2018) gebroken.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerrie de van dongen
Chris Eskes
Bart Heijnen
herman groenewoud
A van Mourik