Van festivals tot politieonderzoeken: drones worden steeds meer ingezet

VideoEr vliegen steeds vaker onbemande vliegtuigen van defensie boven ons hoofd. Agenten en burgemeesters maken er gretig gebruik van om boeven op te sporen, maar ook om overzicht te houden bij grote demonstraties of evenementen, zoals de Zwarte Cross dit weekend in de Achterhoek.

De telefoon rinkelt. Een bezorgde ondernemer uit Lichtenvoorde. Het verkeer op ‘zijn’ industrieterrein loopt helemaal vast met kampeerders en hun vrolijk gekleurde caravans die bij het festival Zwarte Cross moeten zijn. ,,Kunnen jullie de situatie daar eens in beeld brengen?’, vraagt een medewerkster van de organisatie aan de militairen die met hun onbemande vliegtuig de verkeerssituatie vanuit de lucht in de gaten houden.

Piloot Martijn en gezagvoerder Yannick krijgen de coördinaten door en sturen vanuit een busje in een grasveld het toestel richting de dreigende verkeerschaos. Ze zien niets bijzonders. Een witte vrachtwagen die er mogelijk de boel zou blokkeren, lijkt al vertrokken.

De militairen kunnen weer verder met hun andere opdracht; de drukte op de parkeerplaatsen in kaart brengen met de drone. Drie uur aan één stuk cirkelen ze zo rond het festival zonder dat iemand in de gaten heeft dat ze er zijn. Het toestel is alleen als het windstil is te horen en vliegt zo hoog dat het met het blote oog niet is te zien. Het geeft een machtig gevoel, beaamt piloot Martijn. ,,Op deze dagen mag iedereen weten dat wij er zijn, maar heel vaak willen we dat juist niet en dan is het heimelijk kunnen opereren precies de kracht van wat wij doen.’’