Leerlingen doen eindexamen.
Volledig scherm
Leerlingen doen eindexamen. © anp

Van het vmbo naar de havo? Kies dan voor de juiste school

Het aantal leerlingen dat van het vmbo doorstroomt naar de havo verschilt enorm per middelbare school. Zo zijn er scholen waar de helft van de leerlingen doorstroomt naar de havo, terwijl op andere scholen niemand na het eindexamen voor de havo kiest. 

Dat blijkt uit een analyse van de NOS, op basis van gegevens van 764 middelbare scholen. Leerlingen op scholengemeenschappen (17 procent) stromen gemiddeld iets vaker door naar havo dan leerlingen van scholen die alleen vmbo aanbieden (ruim 11 procent).

Verreweg de meeste vmbo'ers (meer dan 80 procent) gaan na hun eindexamen naar het mbo.

Het mbo is niet minder

De doorstroom van het vmbo en naar de havo is al langer een onderwerp van gesprek in onder meer de Tweede Kamer. Zo zouden scholen te hoge barrières opwerpen voor vmbo'ers die zich verder willen ontwikkelen op de havo, door bijvoorbeeld minstens een 6,8 als gemiddeld eindexamencijfer te eisen. Het vorige kabinet heeft daarom een 'doorstoomrecht' aangekondigd, waardoor scholen vanaf het schooljaar 2019/2020 geen aanvullende eisen mogen stellen. Veel scholen staan hier afwijzend tegenover. Volgens hen is het hanteren van een gemiddeld eindexamencijfer ook bedoeld om teleurstelling te voorkomen. 

De VO-raad is ook kritisch, en vindt dat voorkomen moet worden dat er een beeld ontstaat dat het mbo een mindere keuze is dan de havo. ,,Het vmbo is in de eerste plaats een voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad tegen de NOS.