Volledig scherm
Anouchka van Miltenburg © anp

Van Miltenburg vernietigde zelf klokkenluidersbrief Teevendeal

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft persoonlijk een brief met klokkenluidersinformatie over de Teevendeal vernietigd. De brief is haar eind mei in handen gesteld door een redacteur van Nieuwsuur. Die verzocht haar de kopie te vernietigen.

Quote

Kennelijk heeft zij zich (...) niet gereali­seerd dat de inhoud van de bewuste brief naar haar aard van belang was te achten voor de onderzoeks­com­mis­sie

Marten Oosting

Opmerkelijk is dat Van Miltenburg vreesde dat het over een geheel ander onderwerp zou gaan. Volgens goed ingevoerde bronnen vreesde zij dat Nieuwsuur achter haar onkostendeclaraties aan zat. Daarom smste zij opgelucht naar een medewerker: ,,storm in een glas water''. 

Oosting vindt het niet getuigen van politiek gevoel dat Van Miltenburg klakkeloos de brief ten tweede male, nu hoogst persoonlijk, heeft vernietigd. ,,Op z'n minst onhandig", aldus de oud-ombudsman woensdag tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport over de kwestie. ,,Ook anonieme brieven hoor je serieus te nemen. Van Miltenburg had de brief in ieder geval aan Kamerleden van Veiligheid en Justitie kunnen geven."

Miljoenen
In de brief stond het preciese bedrag dat de crimineel Cees H. kreeg overgemaakt. Een veel hoger bedrag dan haar partijgenoot minister Opstelten van Veiligheid en Justitie openbaar maakte. Oosting schrijft in het rapport dat de voorzitter van de Tweede Kamer ,,geen contact heeft gezocht'' over de omgang met de gevoelige informatie.

Oosting: ,,Kennelijk heeft zij zich (...) niet gerealiseerd dat de inhoud van de bewuste brief naar haar aard van belang was te achten voor de onderzoekscommissie.'' 

De commissie constateert fijntjes dat Van Miltenburg kort daarvoor als Kamerlid heeft gestemd voor de instelling van de commissie Oosting, die de onderste steen moest boven halen in de Teevendeal.