Volledig scherm
© anp

Van Miltenburg verspeelt ook het krediet van de VVD

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg krijgt niet langer de onvoorwaardelijke steun van haar eigen partij de VVD. Volgens de partijtop 'staat ze er alleen voor'. Als ze komende week nog verder in de problemen komt in de debatten rond de omstreden deal met crimineel Cees H., hoeft ze niet op hulp te rekenen.

De problemen waarin ze terecht is gekomen door een anonieme klokkenluidersbrief te vernietigen, mag ze zelf oplossen, vindt de partijtop. ,,Ze moet zelf naar de overkant zwemmen'', zegt een prominente VVD'er. ,,Zijlstra pikt haar niet met een bootje op.'' Een andere invloedrijke liberaal stelt dat Van Miltenburg het zelf mag uitzoeken. ,,Iedereen is er helemaal klaar mee."

Diverse partijen klagen al langer over Van Miltenburg. Waar de VVD haar lange tijd de hand boven het hoofd hield, wordt zij nu door een aanhoudende reeks incidenten als een risico voor de partij gezien. Intern heeft Van Miltenburg veel krediet verspeeld. Waar de fractievoorzitters van de regeringscoalitie Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) haar eerder nog openlijk in bescherming namen, is zij die beschermde status nu kwijt.

Opheldering
Van Miltenburg heeft gistermiddag 37 vragen van Tweede Kamerleden gekregen, waarin zij opheldering moet verschaffen over de omgang met een klokkenluidersbrief. Daaruit bleek dat een deal die haar VVD-collega Fred Teeven als officier van justitie met crimineel H. had gesloten, niet deugde. De VVD-politica kreeg de brief toegespeeld door een Nieuwsuur-verslaggever en besloot de brief vervolgens te vernietigen. Volgens haar gebeurde dat op verzoek van Nieuwsuur, maar de verslaggever ontkent dat.

Maandagavond moet Van Miltenburg de vragen hebben beantwoord. Daarmee is de kous nog niet af. De Kamer hoort dinsdagmiddag de commissie-Oosting over het vernietigende rapport. Vervolgens is de Kamervoorzitter zelf aan de beurt om gehoord te worden.

Onhandig
Commissievoorzitter Marten Oosting kwalificeerde het handelen van Van Miltenburg eerder als 'minstens onhandig'. Oosting kwam later alsnog in bezit van de brief. Niet door Nieuwsuur, maar 'door een burger, die anders dan Van Miltenburg wél zijn verantwoordelijkheid nam'.

Van Miltenburg zou naar verluidt inmiddels een communicatie-adviseur in de arm hebben genomen. Niet alleen Van Miltenburg zit in het nauw, ook premier Mark Rutte wacht woensdag een lastig debat. Gisteren had Rutte het moeilijk alle vragen van journalisten te beantwoorden. Hij houdt vol dat hij zelf geen fouten heeft gemaakt in de kwestie.