Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn © ANP

Van Rijn extra gewaarschuwd voor chaos rond pgb

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), de uitvoeringsfabriek achter het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb), heeft afgelopen zomer al een geheime brief met een noodkreet naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd.

De frustratie over de moeizame aanloop naar het nieuwe systeem voor pgb's was reeds halverwege 2014 heel groot, blijkt nu uit verklaringen van meerdere bronnen aan het AD.

Afgelopen weekend onthulde deze krant dat de SVB in een voortgangsrapportage van oktober 2014 - vlak vóór de invoering - de noodklok luidde over de plannen van staatssecretaris Van Rijn. Maar nu blijkt dat de SVB veel eerder het alarm liet afgaan.

Administratieve chaos
De Kamer wil vandaag opheldering van de PvdA-bewindsman over het negeren van alle waarschuwingen. Het vertrouwen in de staatssecretaris brokkelt steeds verder af, nadat hij vorige maand al een motie van wantrouwen aan de broek kreeg van een deel van de oppositie. Door de administratieve chaos bij de SVB krijgen veel budgethouders geen of juist te veel geld betaald.

In de geheime brief - minder dan een halfjaar voor de invoering van het nieuwe systeem verstuurd - werd 'geadviseerd' om het ministerie van Sociale Zaken, waar de SVB onder valt, te betrekken bij het project. In werkelijkheid was de SVB zeer bezorgd dat zorgkantoren en budgethouders te veel de vrije hand zouden krijgen van het ministerie bij het inleveren van de gegevens voor het nieuwe pgb.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”