Martin van Rijn in de hal van één van zijn ziekenhuizen in Den Haag.
Volledig scherm
Martin van Rijn in de hal van één van zijn ziekenhuizen in Den Haag. © Leo van der Velde

Van Rijn: Het zou me verbazen als er meer ziekenhuizen omvallen

InterviewHet ligt niet voor de hand dat er binnenkort meer ziekenhuizen omvallen, nu MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen op de fles zijn. Dat zegt Martin van Rijn, oud-staatssecretaris op zorg en nu ziekenhuisbestuurder, tegen het AD. 

Van Rijn: ,,De marges zijn klein momenteel in ziekenhuisland, maar het zou me verbazen als er meer organisaties het niet redden. Voor zover ik weet dreigt er nergens acuut gevaar.“

Accountancy-organisatie BDO is het daar niet mee eens. De club publiceerde onlangs een stresstest van Nederlandse ziekenhuizen, waaruit blijkt dat in ieder geval 14 instellingen in de gevarenzone verkeren. Daarbij zitten ook ziekenhuizen van de groep die Van Rijn leidt.

Lijstje

De baas van de Reinier Haga Groep doet deze test desgevraagd af als ‘een lijstje‘. Van Rijn: ,,Dat is geen goede graadmeter. Als één van onze ziekenhuizen grote investeringen doet, belandt het gelijk laag op het lijstje. Terwijl er een sterke groep achter zit.“

Toch ziet de oud-politicus in het algemeen dat ziekenhuizen voor ‘een grote opgave’ staan. De groei van aantal behandelingen moet op de duur naar nul en verzekeraars worden steeds strenger bij het onderhandelen van contracten.

Beter plannen

Quote

,,Ik vond de snelle gang van zaken opmerke­lijk, omdat dit vraagstuk al langere tijd speelde

Martin van Rijn over het flits-faillissement

Van Rijn noemt het flits-faillissement van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen, afgelopen week, ‘hals over kopperig‘. ,,Ik vond de snelle gang van zaken opmerkelijk, omdat dit vraagstuk al langere tijd speelde. Na het bankroet moest het Slotervaart-ziekenhuis in één dag worden ontruimd. Had dat niet beter gepland gekund?“

Overigens wil Van Rijn niet ingaan op de kritiek op minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Die zou volgens Kamerleden meer de regie hebben moeten pakken. ,,Een ministerie doet vooral veel achter de schermen, weet ik wel uit eigen ervaring.“     

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil komende week debatteren met de minister over het faillissement van de ziekenhuizen in Amsterdam en Flevoland.   

Het CDA wil, met steun van veel andere partijen, vóór dinsdag nog een brief ontvangen met een feitenrelaas en antwoorden op vragen over de rol van Bruins en de toezichthouders bij de gang van zaken de afgelopen weken.  

  1. Onzekerheid rond Nederlands cruiseschip in Florida: ‘Mijn dochter is slachtoffer politiek steekspel’
    PREMIUM

    Onzeker­heid rond Nederlands cruise­schip in Florida: ‘Mijn dochter is slachtof­fer politiek steekspel’

    Het door coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam en zusterschip De Rotterdam naderen de Verenigde Staten en zijn in afwachting van toestemming om te mogen aanmeren in Florida. Aan boord van de Zaandam zijn nog tientallen Nederlanders, onder wie de 26-jarige Anne Weggeman die op het schip werkt. Haar vader is bezorgd: ,,Waar is die gouverneur van Florida in hemelsnaam mee bezig?”